Аджова и Алинска ще участват в европейското по крос кънтри в Боровец

Ивана Аджова и Веселина Алинска

Пристигат 560 атлети от 36 страни
Голямата българска звезда е Митко Ценов
Видеостена ще има за публиката на Широката поляна

Част от националния състав на България за предстоящия европейски шампионат по крос кънтри са топ състезателките на самоковския клуб „Рилски атлет” Ивана Аджова и Веселина Алинска. Те вече изпробваха трасето, чийто главен отговорник е дългогодишният самоковски треньор и секретар на клуб „Рилски атлет” Костадин Чифлиджанов.
Първенството ще се състои в неделя, на 14 декември, на Широката поляна край Боровец, а началото на надпреварата е в 10.15 ч.
В курорта са вече и другите наши национали, както и представителите на Полша и Беларус. Повечето участници в големия спортен форум ще пристигнат тук в петък, на 12 декември.
Аджова и Алинска ще вземат участие в преодоляването на най-кратката дистанция, предвидена за девойки – 4158 метра. Юношите и жените до 23 г. ще пробягат 6223 м, младежите до 23 г. – 7913 м, а мъжете – 9987 м.
В националния тим са включени: девойки – Диляна Минкина, Ивана Аджова, Веселина Алинска, Християна Брайкова; юноши – Иво Балабанов, Георги Гергов, Алекс Василев, Александър Йотовски; девойки до 23 г. – Милица Мирчева; младежи до 23 г. – Митко Ценов; жени – Яна Георгиева, Силвия Дънекова; мъже – Йоло Николов.
Страната ни ще разчита най-много на Митко Ценов, който е европейски вицешампион за юноши и за младежи до 23 г. В навечерието на състезанието Митко заяви: „Надявам се да се представя добре. Няма да говоря за място, защото винаги, когато съм бил сигурен в нещо, никога не се е получавало. Ще се боря, ще дам всичко от себе си и се надявам на силно постижение.“
Неговият наставник Йоло Николов, който ще бъде единственият ни представител при мъжете, пък сподели: „Мисля, че отборът ни е добър във всички възрасти. Трасето е много тежко, това ще е един от най-тежките европейски кросове. За мен това е може би най-тежката дисциплина в атлетиката. На старт застават 120-130 души и се борят рамо до рамо. Гарантирам на феновете, че ще видят наистина качествено състезание.“ „Европейското първенство по крос кънтри е второто по ранг състезание за Европа след шампионата на Стария континент в Цюрих. Не участваме на Кубертеновия принцип, имаме шансове за добро класиране. Разбираемо е най-големите ни очаквания да са насочени към Митко Ценов. Нормално е пред родна публика да очакваме от него да се бори за златния медал“, каза пък президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.
Освен всичко друго състезанието ще популяризира България по света, тъй като съгласно договор телевизията ще гарантира многомилионна аудитория.
Общо 560 атлети от 36 страни са подали заявки за участие в първенството.
Междувременно продължава усилената работа по подготовката на надпреварата. Много работници и повече от 80 доброволци от Самоков се трудят на Широката поляна, където са стартът и финалът на шампионата. Изграждат се постаментите, върху които ще бъдат разположени палатките – „кошари” за старт на атлетите. Създават се условия за работа на съдиите и журналистите. Подготвят се и трибуната за официалните лица, ВИП – палатката, проходът към пилоните със знамената, стълбичката за награждаване на победителите.
Ще има и видеостена, на която може да се наблюдава случващото се по цялото трасе, по което ще бъдат разположени общо 17 камери.
Организаторите – лекоатлетическата федерация, Община Самоков и клуб “Рилски атлет“, канят всички фенове на атлетиката и спорта на място в неделя да подкрепят състезателите.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*