Акад. Светлин Русев – голям художник и приятел на Самоков

От този свят си отиде малко преди да навърши 85 години акад. Светлин Русев. Хиляди се поклониха пред тленните останки на големия наш художник на 30 май в Националната галерия в София /в новата сграда на пл. „Св. Александър Невски”/.
Ще запомним акад. Светлин Русев като един от най-ярките живописци в страната ни през последните десетилетия, като изключителен познавач на изкуството с дълбоки и разностранни интереси, като учител на младите творци, човек с изключителна енергия, активен обществен деятел, радетел за социална справедливост, дългогодишен председател на Съюза на българските художници и народен представител.
Роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва Художествената академия през 1959 г. при проф. Дечко Узунов и по-късно е професор в академията. Бил е първи заместник-председател на Комитета за култура и директор на Националната художествена галерия. Член на много чуждестранни академии. Удостоен е със званието „Народен художник”. Носител е на държавната награда „Паисий Хилендарски” и на много други отличия. Представил е редица самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови творби притежават много галерии и частни колекции в България и по света.
Акад. Светлин Русев бе и голям приятел на Самоков. Името му е неразривно свързано с националната награда за живопис „Захарий Зограф”, учредена през 1972 г. от Община Самоков и СБХ. Светлин Русев бе първият носител на наградата, а по-късно, до края на живота си – председател на журито по присъждането й. Буквално дни преди кончината си забележителният художник и изкуствовед участва в поредното връчване на наградата в града ни на 18 май т. г.
Самоковската общественост се прекланя дълбоко пред светлата памет на твореца, общественика и човека акад. Светлин Русев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*