Култура, Новини

Акордеонистът Мариан Минчев с първо място на фестивал в Босна и Херцеговина

Младият самоковски акордеонист Мариан Минчев спечели първа награда в категория „Вариете” /стандарт бас/ от юбилейното 10-о издание на международния конкурс „Дни на акордеона”, състоял се от 20 до 22 април в гр. Углевик в източната част на Босна и Херцеговина.
Мариан е изпълнил четири произведения – „Есенни листа” от Жозеф Козма, „Френско докосване” от Ришар Галиано, „Либертанго” от Астор Пиацола и „Басо остинато” от Виктор Власов. С тях младежът е впечатлил авторитетното международно жури, съставено от Юрий Шишкин, Владимир Мурза, Виктор Романко, Зоран Ракич и други големи имена в акордеонното изкуство, които му отредили 98 от максимално възможните 100 точки. Впоследствие Минчев е участвал и във финалния гала концерт.
„Доволен съм от представянето си, още повече като се има предвид, че сякаш участвах във Формула 1 с „Трабант”, метафорично заяви акордеонистът за „Приятел”. Мариан поясни, че повечето участници са свирили на модерни скъпи инструменти, с каквито неговото семейство и той самият нямат възможност да се снабдят. Цената на нов акордеон от висок ранг е наистина баснословна – над 10-15 хил. лв.!
В момента Минчев е ученик в 11 клас на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София, а заедно с него в Босна е била и настоящата му преподавателка Диана Станчева. Талантливият акордеонист се влюбва в клавишно-меховия музикален инструмент още преди десетина години, в класа по акордеон на Георги Машов при читалище-паметник „Отец Паисий”. След 8-и клас вече учи в столичното учебно заведение.
Мариан сподели, че акордеонното изкуство е силно развито в съседните балкански страни, а самият конкурс е преминал при отлична организация и на много високо равнище. Свидетелство за това е и участието на над 180 изпълнители от 17 държави.
Мечтата на Минчев е акордеонът да придобие по-голяма популярност и в България. „Тук хората си мислят, че този инструмент може да се използва само за народна музика, но грешат, защото чрез акордеона могат да се изпълняват мелодии от най-различни жанрове”, заключи даровитият младеж.

Делян Василев

Leave a Reply