Новини, Шарен свят

Ако няма мерки, ще се търси намеса на ЕС за язовир „Бели Искър”

На необходимостта от спешни мерки за укрепване на стената на яз. „Бели Искър” бе посветена нова пресконференция, състояла се в София на 28 ноември.
Както е известно, подобна пресконференция имаше на 17 ноември в Самоков и за нея „Приятел” писа подробно в миналия си брой /от 24 ноември/.
В столичната пресконференция участваха председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров, председателят на Обществения инициативен комитет за нетложен ремонт на стената на яд. „Бели Искър” Иван Терзийски, както и кметът на Самоков Владимир Георгиев, и експертът проф. д-р Димитър Стефанов.
Изказалите се настояха да се свика експертен съвет и да се предприемат спешни мерки за укрепване на стената на язовира. Ако искането не бъде изпълнено до 20 декември, ще бъдат изпратени писма, чрез които да бъдат запознати с проблема посланика на Франция и колегите му от страните-членки на Европейския съюз, респективно Европейската комисия и Европейския парламент и то по време на българското председателство на ЕС.
Както е известно, яз. “Бели Искър” е построен преди повече от 70 години и няма противоземетръсна защита. Стената му от 533 м е най-дългата в България и се нуждае от неотложен ремонт.
Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров изпрати препоръка за укрепване на язовира до Столична община, концесионера „Софийска вода“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С казуса са запознати и министър-председателят Бойко Борисов, и областният управител на Софийска област Илиан Тодоров.
На софийската пресконференция за пореден път бе изтъкнато, че отговорността за ремонта се прехвърля от едно ведомство на друго, а нищо на практика не се предприема.
„Не искам и да си помислям за ситуация със земетресение, бедствено положение или повече валежи в района”, каза кметът Георгиев.
От Министерството на регионалното развитие и благоустройството пък междувременно коментираха, че „Софийска вода“ поддържа язовира според нормативните изисквния и проверките не показали нередности. В писмен отговор на „Софийска вода“ се посочва, че фирмата използва най-добрите инженерни практики, за да гарантира безопасността на язовирната стена.
В същото време според експерти язовирът е най-опасният в страната и затова умишлено се държи по-малко вода в него.
„До 20 декември трябва да бъде издадена заповед за свикване на експертен съвет, който да приеме един от двата варианта, разработени от „ЕЖИС България” /б. р. за укрепване на стената/, с оглед до 20 февруари следващата година да бъдат разработени условията за избор на изпълнител на обекта”, каза на пресконференцията инж. Хитров. Според него престъпното бездействие продължава, като община и държавни институции са се подчинили на практика на интересите и стратегията на «Софийска вода», чиято 25-годишна концесия след 8 години изтича.
Още в близките дни инж. Хитров и другите участници в пресконференцията ще поискат среща с кмета на София и министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да се предприемат необходимите мерки за предстоящия наложителен ремонт.
Кметът Георгиев пък поиска да се мисли не само за стената на язовира, но и за изграждане на система, която при нужда да предупреждава хората от населените места по цялото поречие на река Искър.
На столичните журналисти бяха предоставени писмото, с което се иска главният прокурор да потърси съдебна отговорност за безстопанствено отношение към язовира /документ, подписан от Вл. Георгиев, кмета на Бели Искър Крум Георгиев, инж. Хитров и Ив. Терзийски/, както и Отвореното писмо до главния прокурор, омбудсмана и гражданите на Самоковския и Софийския регион, в които се описва лошото състояние на язовира и се настоява да се вземат най-сетне практически мерки в това отношение. Двата документа бяха оповестени и на по-раншната пресконференция в Самоков.
Близките седмици и месеци ще покажат дали най-сетне от думи ще се премине към дела. Залогът са животът, здравето и имуществото на десетки хиляди хора, както и огромни общински, държавни и фирмени материални активи в Бели Искър, Самоков, София и цялото поречие на Искъра.

Leave a Reply