Ако няма спешни мерки за яз. „Бели Искър”, почват протести

Иван Терзийски и Ганчо Хитров

„В случай, че не се вземат спешни мерки за ремонта на стената на язовир „Бели Искър”, ще предприемем протестни действия, изразяващи се в гражданско неподчинение”, категоричен бе председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров на пресконференция в Самоков на 14 декември.
Участие в пресконференцията взеха и председателят на Обществения инициативен комитет за неотложен ремонт на стената на яз. „Бели Искър” Иван Терзийски, и кметът на селото Крум Георгиев.
Пред представители на местни медии инж. Хитров огласи отворено писмо до министър-председателя в оставка Бойко Борисов, министъра в оставка Лиляна Павлова, главния прокурор Сотир Цацаров и кмета на София Йорданка Фандъкова. В писмото от името на двата комитета се изразява безпокойството на жителите на Бели Искър и Самоковския регион във връзка със забавените действия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Столична община, свързани с приемането на проекта за ремонт на стената на язовира и обявяването на конкурс за избор на изпълнител на обекта през 2017 г.
В документа се изтъква, че този ремонт се отлага вече 16 години, а жителите в Самоковско и Софийско са в постоянен стрес и страх за живота и имуществото си независимо от поддържането от „Софийска вода” АД на язовира полупразен. Това се прави „с оглед да се предпази язовирната стена от катастрофално разрушаване и воден потоп със стотици загинали хора и материални щети за стотици милиони лева”, убедени са от двата комитета.
Г. Хитров проследи подробно работата по проблема специално през последните години. През 2004 г. е завършен първият етап от ремонта на стената откъм водната й страна. През 2014 г. е приета обстойна научна експертиза, въз основа на която се възлага разработването на идеен проект за укрепване на стената – втори етап, откъм въздушната й страна. От „Софийска вода” не допускат до участие водещи български фирми, които са участвали в проектирането и реализирането на първия етап. През есента на м. г. от фирмата представят в Столична община идеен проект за укрепване на язовирната стена – втори етап.
Както е известно, през април т. г. по инициатива на строителното министерство се сформира междуведомствена група под ръководството на областния управител, чиято задача е да се разпределят отговорностите при осъществяване на инвестиционните проекти за стената. След това обаче работата се проточва.
В същото време през март т. г. жителите на Бели Искър приемат с подписите си декларация, в която обявяват готовност за гражданско неподчинение, ако не бъдат приети в срок проектът за ремонт на стената и обявяването на условия за избор на изпълнител на обекта. След обещания от правителството, Столична община и Областната управа гражданското неподчинение се отлага. През август т. г. на общо събрание жителите на селото приемат нова декларация с подобни искания, но и досега те остават неизпълнени.
От Националния комитет и от Комитета в Бели Искър са планирали през настоящата седмица да се пристъпи към ефективно гражданско неподчинение, като се блокират подходите към Рила и специално към Боровец. Съобразявайки се със ситуацията в страната, инициаторите заявиха на пресконференцията, че за пореден път проявяват разбиране и отлагат временно тези крайни действия, но допълниха същевременно, че „всяко търпение има своите граници и с него трябва да се съобразят Столична община, държавното ръководство и главният прокурор”.
„В името на най-скъпото на човека – животът, имуществото и спокойствието на хората, живеещи под денонощен стрес от воден потоп по вина на „Софийска вода” АД в продължение на цели 16 години, си струва да се понесат и най-строгите административно-процесуални обвинения от страна на прокуратурата”, възкликват авторите на отвореното писмо. При необходимост те ще търсят съдействие от посланиците на страните-членки на ЕС, а чрез тях – и от Европарламента и Европейската комисия.
В отговор на въпрос на представителя на „Приятел” инж. Хитров каза, че яз. „Бели Искър” крие най-голяма потенциална опасност от всички други многобройни изкуствени водоеми в страната.
„Язовирната стена е опасна не само за Бели Искър, а и за цялата Самоковска община. Не трябва да чакаме да стане нещо лошо, за да се вземат мерки”, изрази мнението си на пресконференцията и дългогодишният кмет на с. Бели Искър Крум Георгиев.
От „Софийска вода” периодично искали увеличаване на цената на водата, а в същото време не се придприемали мерки за ремонт на стената. Добивало се впечатление, че фирмата нарочно бави влагането на инвестиции и ремонта, тъй като до края на концесионния й договор /за 25 години/ оставали само 9 години.
Г. Христов описа апокалиптичната картина, която би настъпила при евентуално, не дай Боже, разкъсване на стената. Тогава за броени минути в селото по тясната долина би стигнала вълна с височина 28 метра и с количество, 10 пъти по-голямо от обема на водата в Дунав. След около 40-45 минути потопът би залял и Самоков и района с всички катастрофални последствия за хората, сградите, животните и пр.
Пораженията според специалистите биха имали мултипликационен ефект и върху яз. „Искър”, а оттам, през Пасарел и Панчаревското езеро, и върху столицата и околностите й. „Не създаваме психоза, а сочим реална опасност”, категорични бяха от комитета по проблемите на водоснабдяването.
От друга страна, посочват експерти, като се поддържа ниско нивото на водата в яз. „Бели Искър” заради опасения, че стената няма да издържи на по-голямо налягане, не се оползотворяват стотици милиони куб. метра вода и не се добива възможното електричество от водноелектрическите централи. „А и докога ще разчитаме на благоволението на природата, какво би станало при едни по-силни непрекъснати валежи”, питат риторично експерти. Освен това стената е строена през 40-те години на миналия век и не е оразмерена противоземетръсно, каквито са сегашните изисквания.
На пресконференцията бе уточнено, че яз. „Бели Искър” през 2010 г. е преминал от общинска публична собственост в държавна публична собственост. От двата инициативни комитета настояват най-късно до края на януари 2017 г. експертен съвет да разгледа проекта за ремонт на стената. В противен случай становището е да се предприемат радикални действия, включително прекъсване на водоснабдяването на София /известно, че от тук се снабдява с вода към 25 % от населението на милионната ни столица/. Хитров изрично изтъкна, че имал пълномощно от жителите на Бели Искър да отстоява в това отношение техните интереси. „Такова нещо става за първи път в България”, посочи председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването.
Предстои подобна пресконференция да се състои в близко време и в София.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*