Активна дейност на фондация „Сийд“ през лятото

През юни, юли и август на настоящата 2022 г. фондация „Сийд“ и „Хъб-а“ в Самоков развиха наистина активна дейност.
През юни стартира проектът „Един подход – много решения. Модел за интегрирано развитие в град Самоков“ (МИР). Проектът се финансира по Оперативна програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи”. Изпълнява се в партньорство между Община Самоков, фондация „Хесед“, фондация „Сийд“ – Самоков и Българо-Норвежкото дружество.
Основните цели са да се повиши достъпът на ромите и други уязвими групи от населението, живеещи в ромския квартал на Самоков и изправени пред крайна бедност и изключване от обществото, до по-качествени образователни, здравни и социални услуги, включително до осигуряване на заетост.
Дейността на фондацията по проекта е насочена към работа с младежките общности в Самоков, за тяхното социализиране, развиване на уменията и качествата им и най-вече за интегриране на отделните групи.
На 14 юни „Сийд“ проведе среща на тема „Образователна менторска програма“. Целта е да се помогне на младежите за тяхната професионална ориентация, като получат подкрепа във всяко отношение за професионалното си развитие.
Програмата има за цел да подпомогне младежите на възраст от 16 до 18 години.
Спечелена е по проект “МИР” на Iceland Liechtenstein Norway grants. Партньори са Община Самоков, фондация “Хесед”, фондация “Сийд”.

На 2 и 3 юли „Сийд“ организира младежки арт фестивал „Тука е така фест“ в Чепеларе. Фестивалът се проведе съвместно с членовете на Младежкия център “Teen spirit” в Чепеларе /чиято беше и самата идея/ и с любезното съдействие и финансова подкрепа на Община Чепеларе.
“Тука е така фест” бе първият по рода си фестивал в Чепеларе, насочен към младежката общност и нейната социална ангажираност.
Фестивалът бе предшестван от дейността на работилница за графити и театрална работилница. Облагородена бе и градската среда.
Работилниците започнаха работа на 30 юни и продължиха дейността си и по време на фестивалните дни. Провеждаха се в ранните следобедни часове, като сборният пункт бе Младежкият център “Teen spirit”.
На 2 юли фестивалът бе открит официално със DJ селектор и специалното участие на „Секта“ и Jahmmi Youth – любими артисти на младежите от града.
На 3 юли “RockSchool на колела” – мобилно музикално училище, организира музикална работилница, а във вечерната програма интерес предизвика комедийното шоу с Георги Кючуков – Stand-up Comedy Show и киновечерта с гост Крис Захариев.

На 16 и 17 юли се проведе третото издание на „Лаго фест“ в Туристическата градина в Самоков. Програмата включваше времето от 16 до 22,30 ч.
Предоставена бе възможност на жителите и гостите на града отново да се насладят на всевъзможни забавления и дейности сред природата.
Този традиционен фестивал бе очакван с нетърпение от голяма и различна по възраст аудитория. Младежките общности в града активно и с мотивация се включиха в организацията му. Благодарение на активността на доброволците на „Сийд“ бе предизвикан силен интерес към доброволчеството и сред техни приятели.

Една от целите на фестивала и фондацията е именно приобщаването на младите хора към дейности в полза на обществото, обмяната на опит и знания и запознанството на хора от различни сектори.
И тази година LAGO FEST 2022 предложи много забавления и възможности за участие на посетителите: детски увеселения, ателиета, базар, развлекателни игри и спорт, музика, лятно кино, кулинарна работилница и обособени места, предлагащи храна и напитки, семейна пикник зона. Отново бяха предвидени и съпътстващи прояви: състезания с колела на Pump Track Samokov и туристическата атракция Samokov Free Tour.
Посетителите слушаха и гледаха група „Оратница“, група МОЛЕЦ, ЕТНО ДЖАЗ, Mila Robert, шоу програма с Георги Кючуков – Stand-up Comedy Show, лятно кино под звездите със специален гост на вечерта Крис Захариев.

В рамките на LAGÒ Fest бе проведен и безплатен тур с посещение на най-известните забележителности в Самоков. Сборен пункт на групата бе Голямата чешма. Посетени бяха Байракли джамия – паметник на културата от национално значение, Историческият музей – първата сграда в България, построена специално за музей, Градската художествена галерия с представени в нея творби на 21 самоковски художници от 20 век, Девическият манастир “Покров Богородичен”, основан от баба Фота – бабата на Константин Фотинов; в миналото манастирът е бил метох към Хилендарския манастир.
При обучението на тема „Fake News“ „Сийд“ проведе дискусионна среща с младежи от Самоков по проект: „Един подход – много решения. Модел за интегрирано развитие (МИР) в Самоков“, финансиран от Финансовия механизъм на ЕИП. Тема на срещата бяха фалшивите новини.
Целта на срещата бе да послужи за вдъхновение на младежите, които да напишат есе на тема „Fake News“, чрез което да кандидатстват за участие в младежка лидерска програма, включително в лагер, който ще се проведе на територията на Община Самоков през септември.
Информационна кампания на открито бе организирана по време на честването на празника на Самоков. Това стана на 19 август в следобедните часове чрез изнесен офис на „Сийд“ в центъра на града, където всеки интересуващ се получи информация за същността, целите и задачите на фондацията, за предстоящата нейна дейност. Посетителите имаха и възможност да споделят свои впечатления и идеи. Присъстващите родители пък бяха информирани за възможността да включат децата си за участие в предстоящия детски лагер.

Като част от програмата за празника на Самоков бе организиран безплатен тур с посещение на най-интересните забележителности на града – Голямата чешма, Историческият музей, читалище–паметник “Отец Паисий 1859”, Байракли джами, Чадър чешма, Девическият манастир, църквата „Св. Никола“, възстановеното съоръжение самоково, паметника на опълченците, паметника на Константин Фотинов, атракционното туристическо влакче.
От 22 до 26 август „Сийд“ проведе планирания детски лагер. Участниците научиха много нови неща, организирани бяха игри, забавления.
Програмата включваше музикална работилница с водеща Бояна Желязкова, разходка из града, театрална работилница, урок по английски, образователни и приключенски игри, разходка до парк „Крайискърец“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*