Новини, Читателски

Акушеро-гинекологичното отделение е като храм…

Наскоро имах възможността да посетя акушеро-гинекологичното отделение на „МБАЛ-Самоков”. Почувствах се като в храм, където царуват хигиената и чистотата. Подредбата и всичко друго е на много високо ниво. Отделението разполага с модерна апаратура, съобразена със съвременните изисквания за проследяване на бременността и раждането. Денонощно на разположение са лекари, медицински сестри и акушерки начело с началника на отделението д-р Спасов, лекарите д-р Кънчева, д-р Троева, д-р Каримов, д-р Николов и педиатъра към отделението д-р Иванова /която се грижи за недоносените бебета/.
Познавам лично някои от тези медици като скромни, трудолюбиви и отговорни хора – истински представители на своята благородна, изключително хуманна професия.
Всяка жена, която е раждала, знае, че без тяхната помощ появата на новия живот ще е много трудна.
През миналата 2013 г. през отделението са преминали общо 867 пациенти, ражданията са 325, на бял свят са се появили и три двойки близнаци. 77 са оперативните раждания, 164 – гинекологичните операции. Зад всичко това стои огромен труд. Стотици семейства, в чиито домове е влязла радостта от раждането на рожба, трябва да са много щастливи и благодарни на лекарите и останалия персонал.
Затова много ме учудва решението на някои родители раждането на детето им да стане вкъщи. Мислят ли тези хора са последствията?!
По случай Деня на родилната помощ пожелавам от сърце живот и здраве на тези мили хора от акушеро-гинекологичното отделение! Нека и в бъдеще се отнасят отзивчиво и с професионализъм към всички нуждаещи се от помощта им.

Райна Бакрачева

Leave a Reply