История, Култура, Новини

Албум за Димитър Зограф излезе

Новоиздаденият каталог “Димитър Христович Зограф /1796-1860/” бе представен на стилно тържество в Историческия музей на самия Ден на народните будители – 1 ноември. Албумът е част от поредицата “Галерия самоковски художници” и излиза сега, когато се навършват 215 години от рождението на Д. Зограф – син на основателя на Самоковската художествена школа Христо Димитров и по-голям брат и учител в изкуството на Захарий Зограф.
Родолюбивата вечер бе открита от Любомир Николов, зав. художествения отдел на музея. За албума говори Невена Митрева.
Представена бе и мултимедийна презентация за творчеството на Д. Зограф в България и на Балканите.
Елена Генова от Института по история към БАН, изследовател на творчеството на Димитър Зограф, изтъкна, че до 2007 г. подписът на художника е бил непознат, но тогава реставратори са го открили и вече със сигурност се установяват много негови произведения. Научната работничка благодари на своите колеги от самоковския музей, които са направили много за подготовката на новия каталог.
Н. Митрева добави, че много от иконите на художника са в лошо състояние, но с каталога сега може да се кандидатства за финансиране за реставрация. Стана ясно и че мечта на специалистите от музея е да се открие къща-музей на Димитър Зограф.
На тържеството присъстваха председателката на Общинския съвет Лиляна Янкова, новоизбраният кмет Владимир Георгиев, проф. Самоковлийска, която е праправнучка на Д. Зограф, както и Мариола Стойкова, уредник в галерията в скриптата на столичния храм-паметник “Александър Невски”.
На вечерта в този ден на народните будители бе оповестено още, че художникът и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев е направил за пореден път дарение на музея от 30 графични творби.
Разговорите за култура и будители продължиха и на дадения скромен коктейл.
Евгения Попова

Leave a Reply