Култура, Новини, Образование

Алек и Божидара – призьори в китарен конкурс

На 18-ото издание на престижния международен конкурс за класическа китара в Кюстендил дуетът Алек /Александър Веждаров/ и Божидара /Божидара Трохарова/ спечели при изключителна конкуренция второ място в категорията „Китара +” и заслужи като награда грамота и книги.
Двамата свириха и пяха на български и английски и направиха изключително впечатление на международното жури от изявени специалисти в китарното изкуство. На следващия ден двамата отново се явиха – в категорията „Камерна музика”, и спечелиха трето място с класически произведения и „Испански мотиви” на ръководителя им Христо Христов.
Конкурсът – на името на акад. Марин Големинов, бе организиран от Министерството на културата, Община Кюстендил, читалищата „Братство-1869”, „Пробуда-1961” и фондация „Европа – директно” – Кюстендил, със съдействието на Асоциацията на китаристите в България и Нов български университет. Участваха китаристи от Италия, Англия, Русия, Полша, Сърбия, Македония и др.
Успехът на Алек и Божидара е наистина изключителен, имайки предвид невероятната конкуренция и блестящо подготвените музиканти.
Самоковските участници изказаха и специална благодарност на г-н Трохаров – бащата на Божидара, който със собствения си автомобил осигури транспорта на нашите китаристи и ръководителя им до Кюстендил и обратно.
Заради техническо недоразумение не са могли да участват в конкурса други двама млади самоковски китаристи – Стефко и Амун.
На конкурса присъстваха и участници в школата по рисуване „Наум Хаджимладенов” при читалище „Младост-2003” в Самоков.

Leave a Reply