История, Култура, Новини, Образование

Алея на българската слава оформиха в ПТГ „Никола Вапцаров”

Често на различни национални празници ни прави впечатление представянето на учениците от ПТГ „Никола Вапцаров”. Най-интересно бе шествието им на 24 май, което предизвика дори сълзи на умиление в очите на някои граждани.
Когато посетиш училището, ще разбереш, че всичко това не е случайно. Още първото впечатление от двора говори за патриотичното възпитание и националното самочувствие на възпитаниците на това учебно заведение.
В двора на училището членовете на клуба по екология към проект УСПЕХ на просветното министерство са засадили цветя и са озеленили околното пространство.
Тук е оформена и Алея на българската слава, в която са подредени специални стойки с портретите на велики българи. Идеята за алеята е на учениците от клуб „Роден край” също по проект УСПЕХ. Те са намерили портретите, подбрали са и в една-две думи най-характерното от делото на всеки от избраните. Художникът Борис Сотиров професионално и с много вкус е претворил идеята им. Не може да не изпитваш национална гордост, когато четеш: „Аспарух – основателят”, „Кан Тервел – Свети Тривелий – Спасителят на Европа”, „Св. княз Борис – Кръстителят”, „Цар Самуил – българското безсмъртие” и т. н.
Тук са намерили място и светите братя Кирил и Методий, Св. Седмочисленици, св. Климент Охридски, цар Симеон Велики, цар Иван Шишман, Отец Паисий, Захарий Зограф, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев.
Не можеш да минеш и да не погледнеш тази алея. Можеш и да седнеш на пейката и да си припомниш историята. Ако не си спомниш някои факти или герои, това може да те накара да потърсиш информация.
Домакините ни разказаха интересен случай как дете пита баба си: „Кой е този?” Тя пък съумяла да намери отговора едва след като се поровила в таблета…
Всеки може да се замисли и да си даде сметка, че има с кого и с какво да се гордеем.

Евгения Попова

Leave a Reply