Култура, Новини

„Ангели и демони” – един необичаен спектакъл

Коледно-новогодишната програма в Самоков ни радва с участието на много млади таланти – певци, танцьори, артисти. Не само даровити, а и великодушни. Повечето изяви са благотворителни. Може ли да си пожелаеш нещо по-хубаво в нашия град – бъдещето му е в тези красиви и талантливи млади хора…
Спектакълът „Ангели и демони” на танцово студио „Кати” на 8 декември в читалище-паметник „Отец Паисий” показа, че не само изпълнителите, но и авторите са млади творци. Изненадващ спектакъл – модерно синтетично изкуство – с поетичен текст, зареден с дълбоко философско съдържание, модерна хореография и музикално оформление. Не може да не се отбележи и използването на родни фолклорни мотиви, особено на прекрасните „Лале ли си, зюмбюл ли си” и „Зайди, зайди ясно слънце”.
Идеята на спектакъла за смисъла на човешкия живот и вечната борба на доброто и злото ни връща към стенописите на Захарий Зограф – с мъчителните сблъсъци на човешката душа между ангелите и демоните, с избора между Рая и Ада, с митарствата й пред греховете и победата на светлината над мрака.
Това ново синтетично изкуство явно е близко на младите хора, защото многобройната публика беше тяхна, а и спонтанните им реакции го доказаха.
Трудно е даже да се повярва, че авторката Катрин Митева е толкова млада – студентка в Нов български университет, специалност „Съвременен танцов театър”, и с толкова много награди. Заедно с Боян Белокапов – също млад наш съгражданин, студент във Варненския свободен университет, специалност „Хореография”, те са високо оценени на фестивалите „Утринна звезда” в Банско, „Орфеева дарба” в София и то от жури с участници такива изтъкнати хореографи като Боряна Сечанова, ръководител на студио „Арабеск”, Росен Канев, солист на Софийската опера, Алфредо Торес, преподавател в НАТФИЗ. Макар и младо, студио „Кати” е високо оценено и на националния фестивал „Ритъмът в сърцето ми”.
Благодарност заслужават за подкрепата на тази необичайна и успешна танцова формация и читалище-паметник „Отец Паисий”, и зала „Арена Самоков”.

Антония Бояджиева
Снимки: Пламен Лобутов

Leave a Reply