Култура, Новини, Снимки, Шарен свят

Ангел Млекарски извади за втори път кръста в Продановци /ВИДЕО + СНИМКИ/

 

20-годишният Ангел Млекарски изпревари тримата си опоненти и стигна най-бързо до кръста, хвърлен на 6 януари в малкия яз на рекичката под Продановския рид от архиерейския наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев. Така Ангел заслужи и премия от 50 лв. от пременената в народна носия кметица Емилия Драганова. Младежът вади кръста в Продановци за втори път след дебютното издание на възстановения старинен ритуал тук през 2016 г. Миналия януари пък християнския символ бе изваден от Венцислав Керефеин.
“Пожелавам на себе си и на всички хора най-вече здраве. Имах желание да скачам за кръста и в Самоков, но се успах”, призна си чистосърдечно Млекарски. Той е студент втора година в Техническия университет в София и до края на месеца му предстоят пет изпита.
Заедно с Ангел за кръста се хвърлиха и Димитър Ковачки, Любослав Благоев и Християн Керефеин. По-късно пък хоро извиха и няколко смели техни съселяни, влезли с дрехите си в рекичката.
Много от присъстващите запалиха свещички, като не пропуснаха и да бъдат помазани с осветена вода за здраве от протоиерей Михаил Колев.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1948369898526283

Leave a Reply