Зимни спортове, Новини, Спорт, Туризъм

Англичани определиха Боровец за най-изгоден европейски курорт

Снимка: Георги Големинов

Боровец спечели приза “Най-изгоден зимен курорт” на английската компания Chill Factore. Българският ски център бе избран при жестока конкуренция пред популярния италиански курорт Вал Гардена, а на трето място остана шотландският Кеърнгорм.
Нашият зимен център бе класиран и на изключително престижното 6-о място в комплексното подреждане за най-добър европейски курорт! Намиращият се във френските Алпи ски център Алп д`Юез пък бе избран за № 1 в Европа. На второ и трето място, според организаторите, са също френски курорти – Куршевел и Шамони. Непосредствено пред Боровец, на 4-а и 5-а позиция, се нареждат австрийския курорт Зьолден и швейцарският Вербие.
“В Боровец, както и в другите български ваканционни дестинации, е значително по-евтино в сравнение с по-голямата част от европейските зимни курорти. Въпреки това посетителите не чувстват, че ски преживяванията тук са компрометирани от евтините цени и именно това е причината Боровец да оглави класацията ни в категорията “Най-изгоден курорт”, пишат на онлайн страницата си от английската компания.
Те отбелязват още, че Боровец е най-старият зимен център в България, разположен по склоновете на най-високата планина в страната – Рила, където се намира и най-високият връх – Мусала /2925 м/.
“Повечето писти в курорта са доста предизвикателни и са подходящи предимно за средно напреднали и напреднали скиори. Има обаче и четири писти за начинаещи, където прохождащите скиори могат да натрупат опит и умения преди да преминат към следващото ниво”, разясняват още от фирмата.
Те споменават и за красивата горска и планинска среда наоколо и отбелязват, че Боровец е в процес на развитие и след време цените могат да скочат значително. Затова, според тях, именно сега е моментът любителите на екстремните ски изживявания да посетят българския курорт.
Организаторите отбелязват, че “благодарение на фантастичните Олимпийски игри в Сочи, Русия, зимните спортове се радват на все по-голям интерес от страна на европейците”. Именно поради това, а и с цел да улеснят новите любители на зимните спортове, те са решили да направят класификация на най-подходящите места за вълнуващи зимни приключения в Европа.

Leave a Reply