История, Култура, Новини

Ани Йовева представя уникати в София

В Музея за история на София бе открита изложба “Изящество и красота от миналото”. Най-голям интерес предизвикаха експонатите на самоковката Ани Йовева, включително невестинска фута от нашенския край, изработена по експонат в Историческия музей в Самоков. Дантелите на Йовева са приложени и в бижута, коледни украшения и великденски яйца. Футата и ризата, представени на изложбата, пък са изработени по поръчка на колекционер на народни носии.
Подобна изложба се организира за пръв път. Посветена е на шитата дантела – майсторско изпълнение на декорация, предназначена за облекло и вещи от бита. Най-старите дантели са от края на 19 в., а най-новите – от първото десетилетие на 21 в. Представени са литаци, сукмани, ризи, ръкави, кърпи за глава, престилки, покривки, бельо от София и Софийско, Кюстендилско, Самоковско, Ихтиманско, от Копривщица и Златица, както и дантели на арменската общност в столицата и на „СедянкаТА“ и „Работилница Седянка“.
Съпътстващи изложбата начинания са организираните ателиета и работилници, арменска вечер, мултимедийни представяния и фотосесии, кръгла маса с международно участие.
Ани Йовева има и манекенки, които също привличат вниманието – две момичета от танцов ансамбъл „Жар”.
Изложбата в софийския музей ще продължи до 30 април, а самоковската майсторка се подготвя и за следващи изяви. Най-близка от тях ще бъде вероятно участието й в борсата за културен туризъм във Велико Търново.

Десислава Стоянова

Leave a Reply