Анкета: Гледате ли световното по футбол в Бразилия?

Един от участниците в анкетата – Йоана Маринова – на ст. “Берое” в Стара Загора

В навечерието на четвъртфиналните двубои от световното първенство по футбол в Бразилия се свързахме с няколко самоковци, за да видим през техните очи какви емоции изпитва българиът от един от най-големите спортни форуми на планетата. Попитахме ги дали гледат първенството, какво им прави впечатление и кой е техният фаворит за титлата. Ето и отговорите им:

Александър Димитров, 25 г.:
– Наблюдавам ги с интерес. Това са вълнуващи двубои. Получава се страхотен шампионат. Като изключим обаче съдийските грешки, които ощетиха някои от отборите. Приятните изненади Алжир и Чили затрудниха максимално фаворитите Германия и Бразилия и бяха на косъм от отстраняването им още на осминафиналите. Коста Рика пък в събота излиза в четвъртфинален сблъсък срещу Холандия… Предварително сочени като кандидати за трофея отбори пък отпаднаха още в груповата фаза – Англия, Италия, Испания… Резултатите показват, че първенството е равностойно и непредвидимо и всеки отбор се бори до последно. Дано и последните и най-важни мачове да запазят същата интрига и страст около играта. Много е сложно да се предскаже кой ще стане шампион, но моят фаворит е Аржентина. На аржентинците ще им бъде изключително трудно в оставащите мачове, но пък те имат Лео Меси!

х х х

Габриела Филипова, 18 г.:
– Следя с интерес двубоите. Прави ми впечатление, че отбори, които са смятани за по-слаби, се справят много по-добре от фаворитите. Бих казала, че това е световното на аутсайдерите и нищо чудно точно някой аутсайдер да спечели. Най-запомнящият се момент за мен беше загубата на моя фаворит Испания от Холандия. Болезнена загуба, но се случват и такива неща. Иначе любимия ми клубен отбор е „Манчестър Юнайтед”. Харесвам го, откакто се интересувам от футбол, и смятам, че това е един от най-великите клубове в света. В „Манчестър” играят прекрасни футболисти и дори в трудни моменти не спират да ме изненадват с волята за борба и духа за победа, които носят. Ако мога да ги опиша с една дума, те са вдъхновяващи!

х х х

Велко Колев, 30 г.:
– Следя с интерес първенството. Малко се разочаровах от постните осминафинални срещи. Съдиите, с изключение на Хауърд Уеб, също ме разочароваха с някои, направо казано, скандални решения. Европейските футболисти явно са доста изморени след тежкия сезон и набързо много тимове от Европа напуснаха шампионата. Сега само Холандия ме задържа пред екрана – това е моят фаворит за титлата. Всъщност в началото бях за Испания, но испанците загубиха катастрофално с 1:5 именно от Холандия. В този отбор играят двама магьосници – Робин ван Перси и Ариен Робен! Бразилия пък не е отборът, който очаквах. Приятна изненада за мен бе спреят, който използват реферите, за да обозначат къде трябва да застанат противниковите футболисти при изпълнение на пряк свободен удар. Също така и технологията, благодарение на която разбираме дали топката е преминала голлинията или не при спорни ситуации. Макар да съм левскар, трябва да поздравя и вратаря на ЦСКА Райс М`боли за отличното му представяне на вратата на Алжир! Отчая немските нападатели на осминафинала и почти сам докара срещата до продължения, където логичното се случи и африканците отстъпиха с 1:2.

х х х

Доника Тодорова, 24 г.:
– Въобще не ме интересува световното първенство. Нещо повече – досега не съм гледала нито един мач и нямам и намерение да го правя. Единствено вечер намирам свободно време и не смятам да го пропилявам, гледайки футбол. Още повече, че България не участва. Нямам друг любим отбор. Един приятел ме попита в началото на форума кой ще го спечели и аз дадох моето предположение – Бразилия. Впоследствие разбрах, че замалко да загубят още първия двубой.

х х х

Александър Волев, 19 г.:
– Гледам световното, защото този форум винаги е бил едно от най-големите събития в сферата на спорта. Още повече, че се провежда веднъж на четири години. Харесва ми как играчите дават всичко от себе си, за да прославят своята страна. Пропуснах само няколко срещи, които се играха много късно вечер. Най-голямо впечатление ми направиха осминафиналните мачове Германия – Алжир /2:1 след продължения/ и Холандия – Мексико /2:1/. Алжирците играха много сърцато. Жалко и за мексиканците, които според мен бяха ощетени от съдията. Като цяло обаче мисля, че холандците показаха до момента най-добра форма от всички отбори и заслужават да спечелят световното. Смятам, че Холандия ще се класира на финала, където може би ще срещне Германия или Франция.

х х х

Йоана Маринова, 23 г.:
– Не гледам редовно срещите. Общо взето наблюдавам с интерес само двубоите на Холандия. Холандците са моят фаворит и се надявам те да спечелят титлата. Те са ми любимци още от детските години, когато следях изкъсо футбола. Най-много харесвам атакуващите играчи на „лалетата” – Ариен Робен и Робин ван Перси.

х х х

Кристиян Гълъбов, 21 г.:
– Не гледам първенството, защото по принцип не се интересувам от футбол. Гледах само отделни части от някои мачове по заведенията, защото тези мачове ги предават навсякъде и всеки говори за това. Моят фаворит за титлата е отборът на домакините – все пак Бразилия е футболна страна.

х х х

Любомир Иванов, 26 г.:
– Гледам мачовете само на определени отбори. Най-интересни, при липсата на България на това първенство, са ми отборите на Германия и Бразилия. Германците винаги се борят до последно и играят много добре. Бразилците пък традиционно са много добри. Силно впечатление ми направи и отборът на Чили, който игра като равен с равен срещу домакините от Бразилия и не им отстъпи по нищо. Не е малко, че докара двубоя до дузпи, но при изпълнението им нямаше късмет. Иначе ми е любопитно, че някои от стадионите са построени в градове насред джунглата. Предполагам, че атмосферните условия представляват сериозна трудност за отборите, които не са свикнали да играят на високи температури и при голяма влажност.

х х х

Вергиния Лазарова, 20 г.:
– Интересувам се умерено от футбол – следя основно главните акценти. От време на време се събираме с приятели и гледаме някой мач. Все пак съм в изпитна сесия и не ми остава много свободно време, особено за мачове. Иначе Холандия е доста симпатичен отбор, а като цяло Англия бе голямото разочарование след отпадането си още в груповата фаза.

Анкетата осъществи: Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*