Ансамбъл „Самоков“ и партньори разкриха магията на родния фолклор благотворително /ВИДЕО/


Фолклорният танцов ансамбъл „Самоков“ с ръководител Борислав Искрев чества своята 4-годишнина с благотворителен концерт в читалище-паметник „Отец Паисий“ на 26 януари. Танцьорите решиха да подкрепят както финансово, така и морално, младия ни съгражданин Христо Симеонов, който се нуждае от бъбречна трансплантация в Турция.
Хорото на читалищната сцена поведоха участниците в детската група, които играха ръченица, а малко по-късно се представиха и с Дайчово хоро. Освен с уменията си, децата и младежите зарадваха публиката и с многобройната си численост – гарант за бъдещето на родния фолклор. Впоследствие шопски танци изпълниха както красивите и неуморни дами, така и достолепните им и енергични колеги от мъжки пол с типичните за тях калпаци. Обединени в един общ ансамбъл рождениците тропнаха и продължителен тракийски танц.
Пред стотиците жители и гости на Самоков, изпълнили читалищния салон, се изявиха и колегите и приятели на участниците в местния ансамбъл – самодейците от танцов състав „Рилски ритми“ в Доспей и родолюбците от мъжката фолклорна група „Огражденска четворка“ от Първомай, Петричко.


Доспейци се представиха с Дайчово и Варненско хоро, Кюстендилска ръченица и танц „Айдар аваси“, в които умело ръководителката Теменужка Ковачка бе преплела най-разнообразни по скорост и форма композиции. Единственият мъж в групата пък се радваше на чаровната компания на гиздавите и окичени с венци в косите нежни дами. Тенденцията за приемственост я има и тук, което вдъхва увереност, че „Рилските ритми“ имат своето бъдеще.
„Тази вечер ще пеем само за любов“, възкликна ръководителят на вече познатата на местните ценители на изкуството „Огражденска четворка“ Йордан Николов. Певците от квартета възпяха с дълбоките си гласове „Бисера“ и девойката Деница, а изпяха и благозвучната песен „Шекерна“.
Кулминацията на концерта поставиха жените от ансамбъл „Самоков“, които под настръхващото пеене на „великолепната четворка“ и пременени в типични за Пиринския край носии изпълниха красив танц от пиринската фолклорна област.


Накрая всички участници се качиха на сцената и извиха общо хоро, с което показаха как – заедно, трябва да посрещаме „Празници и делници“, каквото бе наименованието на последната песен на „Огражденска четворка“.
Ръководителят на ансамбъл „Самоков“ Борислав Искрев благодари на всички участници и зрители, както и на домакините от читалището и сподели, че и занапред любителите на фолклора ще продължат да подкрепят благородни каузи.
„Благодарим ви, че отворихте сърцата си за доброто. Нека бъдем по-добри и съпричастни един към друг, за да градим едно по-справедливо човешко общество“, заяви пък стилната водеща Ралица Стоянова.
Дори и след концерта, впечатлени от видяното и чутото, мнозина оставиха своята лепта в специално пригодената за целта урна – с вяра в положителната развръзка за Ицо.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*