Култура, Новини

Ансамбъл „Самоков” опияни самоковци с фолклорна магия, събра близо 2300 лв. благотворително /ВИДЕО + СНИМКИ/

Фолколрният танцов ансамбъл „Самоков” с ръководител Борислав Искрев събра 2289. 59 лв. за нуждите на диагностицираното с хидроцефалия 13-годишно момче Димитър Лобутов по време на благотворителния концерт за своята тригодишнина под надслов „Да подадем ръка! Да бъдем хора!”. Концертът се състоя на 20 януари в читалище-паметник „Отец Паисий”.
Средствата ще бъдат добавени към вече преведените по банковата сметка на семейството близо 9500 лв. от благотворителната акция на съученици на Митко от СУ „Отец Паисий”, поставили кутии за дарения в из цялата община. Така, с общи сили, самоковци показаха за пореден път, че не се предават пред трудности и знаят що е съпричастност и взаимопомощ, що е болка и навреме подадена ръка.
На сцената освен ансамбъл „Самоков” и детско-юношеският и мъжкият състав към ансамбъла излязоха и танцов клуб „Абракс” с ръководител Димитър Шопов от Дупница, танцов състав „Пчелински извор” с ръководител Димитър Михов от с. Пчелин, община Костенец, фолклорна група „Ситовче” с ръководител Петър Петров от пазарджишкото село Симеоновец. Заредиха се кое от кое по-интересни и вълнуващи хора – шопски, Охридско, Кюстендилско, Дуна, Щеркольовата, Дайчово, тракийско, ръченица, Бистришка копаница… За кой ли път магията на фолклора оживя и доказа, че и в 21 век няма по-хубаво от българското, от нашенското; няма по-чаровни момичета и жени от тези в народни носии и с вързани на красиви плитки коси; няма толкова енергични, силни и борбени мъже като тези на хорото…
Има обаче истински чувства, когато сърцето и душата усетят своя ритъм, измервал някога пулса на нашите баби и дядовци. Участниците показаха, че опазват грижливо, с много усилия, българския дух. Защото, съгласете се, не всеки има сили вечер, след работа, да отиде на репетиция. И да играе с такава отдаденост, сякаш през деня е стоял със скръстени крака на дивана пред телевизора.
Народната певица от Радуил Деси Николова дообогати изявата, като изпълни с медения си глас няколко песни. „Чест е за мен да пея пред пълна зала. Вие сте добри хора”, възкликна талантливата девойка.
Видимо развълнуваният Борислав Искрев благодари на участниците, зрителите, спонсорите и домакините от читалището.
„Нека бъдем по-добри и съпричастни един към друг, за да градим едно по-справедливо човешко общество” – с тези думи водещата Ралица Стоянова сложи край на концерта и сякаш изрази мислите на всички присъстващи.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1963511410345465

 

Leave a Reply