Култура, Новини

Антон Радичев е председател на журито на фестивала „Театър без граници”

За седми път в последната седмица на октомври красивият ни планински град се превръща в голяма сцена, на която таланти от цялата страна, запленени от магията на театралното изкуство, показват в благородна надпревара своите дарби и артистични умения.
20-те любителски театрални трупи, които участват във фестивала „Театър без граници” в читалище-паметник „Отец Паисий”, ще бъдат оценявани от звездно жури с председател Антон Радичев. Любимият актьор на поколения българи откри официално проявата на 22 октомври с култовата реплика „Направо ми се къса сърцето” от едно от най-запомнящите се негови превъплащения в редовните скечове „Тримата в кухнята” на хумористичното предаване „Клуб НЛО”, излъчвано в близкото минало по Българската национална телевизия. Впоследствие актьорът от Народния театър „Иван Вазов” пожела пълен салон и „на добър час” на участниците.
Негови колеги в нелеката задача да вземат отговорни решения по отношение играта на гостуващите колективи са режисьорите Иван Танев и Цветанка Почеканска.
След официалната част присъстващите проследиха пиесата „Прах при прахта” от Харолд Пинтър, представена от любителския театър „Асорти” при свогенското читалище „Градище-1907”. Постановката разкрива ужаса и зверствата, причинени от строителите на Третия райх на милиони хора. Тя „разказва” за това как една жена и майка никога не успява да заживее отново след зловещата загуба на своите деца и близки, за налудничавата идея на човек да стане Господ и как болестта по властването разяжда цели общества и погубва отечеството. Историята за избитите евреи болезнено изплува в наивното говорене на героинята, която отказва да приеме истината и всяка жестокост е превърнала в мислите си в нещо красиво…

Делян Василев

Leave a Reply