Новини, Образование

Апостола оживя в разказ на Георги Захов пред ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”

Начало на изявите в града ни, посветени на 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски, постави вълнуваща срещу на ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с писателя Георги Захов на 15 февруари.
Домакините се представиха със сценка, свързана с клетвата на Апостола пред истински пистолет и кама. Бяха подредени и кътове с издания за Левски и с рисунки за живота и делото на великия българин. Делото на безсмъртния Дякон, негови мисли и паметниците му от различни населени места в страната оживяха и в мултимедийна презентация.
Ученици и учители изслушаха внимателно разказа на краеведа Георги Захов. Той описа срещите на Левски в нашия край, за които е разказал по-подробно в книгата си „По стъпките на Апостола в Българско”, и отговори на поставените му въпроси.
Учителката Ренета Белчинска, организатор на срещата и ръководител на група по целодневно обучение от 4 клас, благодари на госта за интересния разказ и му поднесе кошница с цветя. Оказа се, че Захов е и бивш неин учител. Той пък подари на някогашната си ученичка своята книга за Левски с автограф и си припомни, че през 1947-1950 г. сам той е бил ученик в това училище.
Учителката Диана Карабожилова прикани учениците да прочетат и другите книги на Захов, за да научат повече неща за Самоков и района.

Евгения Попова

Leave a Reply