Април – месец на балетното изкуство

Снимка: архив

За Самоков настоящият април ще премине като месец на балетното изкуство. Над 90-годишна е вече историята на това изкуство в града ни. Навършва се и половин век от началото на балетната школа в Самоков. Много важен принос за нейното създаване и развитие имат Добринка и Петър Петрови. От доста години след това начело на школата пък успешно работи Ралица Стоянова. Нейна е и идеята за този специален месец, в края на който – на 29-и, се чества и Световният ден на танца и балета.

Ето и програмата за месеца:

 • 5 април, петък, 19 ч. – концерт-спектакъл „Мост между два града“ – балетна школа „Грация“ от Горна Оряховица (в читалище-паметник „Отец Паисий“)
 • 10 април, сряда, 19 ч. – танцов спектакъл на възпитаниците на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ от Бургас (в читалище-паметник „Отец Паисий“)
 • 14 април, неделя
  16 ч. – флашмоб на възпитаници на балетната школа към читалище-паметник „Отец Паисий“ (на площадчето при Чорбаджийската фурна)
  17,30 ч. – флашмоб на възпитаници на балетната школа към читалище-паметник „Отец Паисий“ (на паркинга при читалището)
 • 20 април, събота
  16 ч. – уъркшоп „Зумба“ – с Вили и Яна (на площад „Захарий Зограф“)
  19 ч. – концерт с участието на „Зумба“ – Благоевград, школа за танци и спорт – София и Мажоретен състав към Нов български университет (в читалището)
 • 24 април, сряда
  17 ч. – уъркшоп и съвременни танци с Боян Белокапов (България – Швейцария) – в балетната зала на читалището
 • 26 април, петък
  16 ч. – ателие по съвременни танци за деца от 7 до 12 г. с Димана Кенанова (България – Франция) – в балетната зала на читалището
  17 ч. – уъркшоп – свременни танцови техники с Михаела Гривева (България – Испания) – в балетната зала на читалището
 • 28 април, неделя, 17 ч. – уъркшоп – Хип хоп с Величка Георгиева (България – Нидерландия) – в балетната зала на читалището
 • 29 април, понеделник, 19 ч. – официално честване „50 години балетна школа към читалище-паметник „Отец Паисий“ – авторски танцов спектакъл, философски откровения „Аз… танцът“

През месеца ще се осъществява проектът „Завръщане в Самоков“, като целта е в различните начинания да участват колкото се може повече бивши възпитаници на школата, допринесли за нейното развитие, включително продължилите да се занимават с танцово изкуство в България и чужбина.
„Нека заедно да преживеем на юбилея моменти на красота и изящество чрез езика и магията на танца“, призова ръководителката на балетната школа Ралица Стоянова. Записването за участие в различните изяви може да става и на телефона на Ралица: 0877 63 77 60.

Снимка: архив

Можете да харесате