Култура, Новини

Арфа и гайда в Самоков в Нощта на музеите

Наглед странната комбинация на тези два инструмента – арфа и гайда, се вписа впечатляващо в концерта на 20 май в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.
В тази Нощ на музеите истинско събитие бе гостуването в града ни на „кралицата на арфата”, както наричат Анжела Маджарова. Голямата майсторка не само представи чудесни творби от български, френски, немски и американски композитори и музика от филми, но озари вечерта и с очарователното си присъствие, включително и като водеща. Десетките зрители и слушатели в просторната зала се насладиха не само на брилятни изпълнения, но и на чудесната вечерна атмосфера, в която сякаш пречистиха душите си, пренесени от вълшебната музика в един друг, по-добър свят.
За това допринесоха изпълненията и на съвсем младите наши съграждани Лора Карапанчева /арфа/ и Давид Карапанчев /гайда/, възпитаник на Добри Рахнев. Индивидуално и в дуети тримата инструменталисти повишиха музикалната култура на присъстващите и създадоха прекрасно настроение. Представена бе програма от различни стилове, а накрая дори прозвуча на арфа и гайда популярната родопска народна песен „Девойко, моме, хубава”.
Продължителни ръкопляскания, възгласи „Браво”, цветя и благодарности зарадваха изпълнителите, които бяха представени в началото от директора на Историческия музей Веселин Хаджиангелов. Вечерта бе и част от майската културна програма на Общината.
След концерта Анжела Маджарова запозна желаещите с особеностите на своя все пак по-рядко срещан музикален инструмент и съобщи, че предстои в Боровец да се състои традицонната вече лятна академия по арфа.

Тодор Попов

Leave a Reply