Архитект пресътвори като художник оригинални самоковски сгради

Девическият манастир, читалище-паметник „Отец Паисий“ и Голямата чешма, Чадър чешма, Джамията и православни храмове украсяват от 16 април Общинската библиотека „Паисий Хилендарски“. Арх. Белин Моллов представя експозиция от свои платна, които го характеризират не само като опитен строителен специалист, но и като майстор на акварела, професионалист и любител на красотата в облика на нашите градове.
Централна тема са култовите сгради в Самоков, но има и платна, посветени на архитектурни шедьоври от столицата, както и от съседни общини и области, включително от Перник, Радомир, Дупница, Кюстендил… Един лиричен поглед върху сгради, паметници и ансамбли, който прави неотразимо впечатление.
Белин Моллов е роден през 1946 г. в Русе. Завършил e Университета по архитектура, строителство и геодезия. Работил е като архитект. Бил е директор в системата на „Софпроект“ и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, както и общински съветник в София. Участвал е в преговорите по присъединяването на България към Европейския съюз.
Рисуването му е хоби, както той сам сподели, още от ученическите години. Освен всичко друго арх. Моллов има и родствена връзка със Самоков.
Изложбата бе открита от гл. библиотекар Албена Ихтиманска в присъствието и на гл. експерт „Култура“ в Общината Пепа Георгиева. Експозицията продължава да е на разположение на ценителите на изкуството в залата на библиотеката. Картините могат и да се закупуват на достъпни цени. 

Можете да харесате