Асансьор ще вози хора с увреждания в бившия партиен дом /СНИМКИ/

В сряда, 30 ноември, в бившия партиен дом бе пуснат в употреба асансьор за хора с увреждания. С новото съоръжение и за трудно подвижните стават достъпни Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев” и Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”, които се намират на втория и третия етаж в сградата, както и офисите на важни учреждения и обществени организации на втория етаж.
Стойността на съоръжението по данни на общинската администрация е 58 500 лв. Агенцията за хора с увреждания е осигурила 45 500 лв., а Общината е добавила 13 хил. лв. Доставката и монтажът са дело на специалисти от „Викра Лифт” ЕООД. Самата техника е италианско производство.
Ритуалното съоръжението бе пуснато в експлоатация в самото навечерие на Международния ден на лицата с увреждания – 3 декември. Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев.
„Благодарни сме на общинската управа и лично на кмета Владимир Георгиев, че в тези трудни времена бяха отделени средства за този асансьор, който е голяма благодат за нас”, развълнуван бе председателят на Управителния съвет на Съюза на инвалидите в Самоков инж. Боньо Тодоров. „В общината има около 1300 инвалиди – трудно подвижни хора, които са активни читатели както на местната, така и на националната преса. Напук на някои твърдения, че възрастните хора са аполитични, трябва да ги поправя, че това не е така. Всички ние се интересуваме и следим новините от региона и страната, но вече не всеки може да си позволи да поддържа абонаменти за вестници и списания. С тази придобивка се улеснява достъпът ни до библиотеката, където имаме богат избор от издания, включително и книги, които пък са още по-скъпи в днешно време”, допълни Тодоров.
Вл. Георгиев пък благодари на изпълнителния директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски. „Въпреки че агенцията не разполага с голям бюджет, от нея бяха заделени по-голямата част от средствата за това съоръжение”, изтъкна градоначалникът. „Знаете, че социалната политика е приоритет за общинското ръководство. Изпитваме обаче сериозни трудности при пригаждането на старите монументални сгради за нуждите на хората с увреждания. Лично аз изтръпнах и се потресох, когато се откриваше изложба на Веско Стоянов в библиотеката на третия етаж, а самият той не можеше да се качи и остана на партера”, възкликна Георгиев.
По здравословни причини директорът на агенцията Коралски не можа да присъства на тържеството. Програма на деца със специални образователни потребности обаче зарадва присъстващите във фоайето пред Художествената галерия. Трио – Галя Борисова, Любка Ангелова и Орнела Радева от ОУ „Неофит Рилски”, показа вокални умения, а стихотворения рецитираха Атанас Димов и Красимир Ангелов от СУ „Отец Паисий”.
Коледни мелодии пък изпълниха Христо Христов и неговите възпитаници от китарния ансамбъл „Акустика” Стефания Николова и Димитър Кучиев.
Открити бяха и две изложби-базар. Едната – във фоайето на втория етаж, на младия художник Веселин Стоянов, а другата – в библиотеката, с ръчно изработени картички и сувенири от деца от Центъра за социална рехабилитация и интеграция.
Присъстващите се почерпиха и си пожелаха по-достъпна градска среда за нуждаещите се хора.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1492578150772129

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*