Новини, Политика, Читателски, Шарен свят

Асфалт не се яде, но…

Проверка по сигнал

Миналата седмица ми се наложи да пътувам извън нашата община. На излизане откъм източната страна на града ни, по пътя за Ихтиман, бях изумена от „красивата” гледка, на която се натъкнахме заедно с останалите пасажери:
Виждала съм дупки върху асфалта, виждала, но такива „андъци”, както казват самоковци – не бях виждала! Дупки-убийци – от порядъка на 1-2 метра или половин метър и дълбоки – зейнали като лами, в които можеш да потънеш стремглаво напред и да не излезеш…
Говоря за през деня, а какво остава нощно време или след дъжд, когато са пълни с вода!
Отдавайки всичко на прословутата криза, реших, че и нататък ще видя същото, но уви… – в другите общини по пътя положението беше друго. Някой се беше погрижил и ни беше спестил неудобствата.
Че ние ли сме най-бедната община!?…
Но да не отиваме далече, а да дойдем пред моята врата, на нашата улица. От три години улицата ни е в едно и също незавидно състояние след авария във водопроводната мрежа. Улицата ни е къса и след като бе разкопана на 3-4 места, сега изглежда като разорана. Зейналите дълбоки дупки след валежи се превръщат в малки езерца. Не знам още колко бой трябва да изядат децата ни след калните бани, които правят в дълбоките ями, когато падне дъжд… И колко време още трябва да мине, за да бъде забелязано всичко това.
А живеещите на ул. „Ситняково” са съзнателни и отговорни граждани, редовни данъкоплатци. Но дали след толкова небрежно отношение на Общината не трябва да се замислят?!Защото асфалт не се яде, но след като е „изяден”, дали ще дадем пари за поправка на колите си или за храна и данъци е все едно. „Големите” пари, които получаваме веднъж месечно, не стигат за нищо. А какво да кажат безработните!?…
Отговорите на тези и други подобни въпроси оставям на вас – читателите. Но дано и някои от длъжностните лица в Общината се замислят върху тях и решат да отговорят – с думи, но и с действия.

В. Миланова

Б. Р. Отнесохме въпроса до общинската администрация. От там заявиха, че изнесеното в писмото за състоянието на пътя за Ихтиман е вярно. Пътната настилка там наистина е много лоша. Но това шосе е част от републиканската пътна мрежа и за него отговаря Областното пътно управление. Независимо от това, въпреки недостига на средства, през миналата година Общината е извършила частичен ремонт на отсечката. Цялостен ремонт там обаче не е по силите на общинската управа, още повече, че това е право и задължение на Областното пътно управление.
Проблемът за лошото състояние на това шосе неведнъж е разглеждан на страницата на „Приятел”. През миналата година, въз основа на оплаквания на читатели, от името на вестника бе изпратено писмо до ръководството на Софийското областно пътно управление, в което бе описано състоянието на пътя и бе отправено запитване предвижда ли се извършването на ремонт. Малко по-късно получихме отговор, че състоянието на тази пътна отсечка наистина е лошо, но че поради липса на средства ремонт там през годината няма възможност да бъде извършен.
Сега вестникът отново ще запита в официално писмо Областното пътно управление предвижда ли се ремонт на пътя Самоков – Ихтиман. Не е нормално в 21 в. шосе между два града да е „дупка до дупка”.
Във връзка с другия повдигнат проблем в писмото – за благоустрояването на ул. „Ситняково”, от общинската администрация отговориха, че е предвидено през тази година улицата да се асфалтира. Очаква се обаче преди това да бъде завършен ремонтът, започнат от „ВиК”.

Leave a Reply