Атанас Скатов изкачи девети осемхилядник!

Снимка: архив

Нови големи поводи за радост на членовете на самоковското туристическо дружество „Мусала“ , както и на всички истински планинари, бяха изкачванията на вр. Гашербрум I и вр. Гашербрум ІІ от Атанас Скатов съответно на 12 юли и на 18 юли.
Ние, членовете на дружеството, не се съмняваме в способностите на Наско, в неговите преценки и възможности. Винаги въпросът е планината, върхът да го допусне до себе си. А Наско е такъв прекрасен човек, че вярваме – това ще се случва и занапред. 
Само три седмици след като изкачи третия по височина връх на планетата – Канчендзьонга (8586 м), Атанас тръгна към Пакистан, за да изкачи върховете Гашербрум I (8068 м) и Гашербрум II (8035 м) в планинската верига Каракорум.
“Ще направя всичко възможно да изкача и двата върха. Силно вярвам, че планината ще ме допусне до себе си този път”, каза Наско на тръгване с усмивка на уста.
Пожелахме му това от сърце и ето, че то се сбъдна!
Гашербрум ІІ е деветият осемхилядник в невероятната кариера на Скатов. Той иска да стане първият веган в света, изкачил всички 14 най-високи точки на планетата, както и първият българин, стъпил на всички хималайски върхове. Неговите експедиции в тази насока започнаха през 2015 г.
В 4.09 ч. българско време вчера Наско се е изкачил на 13-ия по височина връх на планетата Гашербрум II, наречен още от Томас Монтгомъри К4.
Масивът Гашербрум пък в превод от местния език означава Красивата планина.
Това е най-силният сезон за Скатов – само за два месеца той изкачи три осемхилядника! Наско стана и първият българин, изкачил върховете Гашербрум І и ІІ в един сезон и то за рекордното време от 6 дни.
„През цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки към целия масив и върховете наоколо и направихме много хубави снимки. От моята експедиция засега само аз успях да изкача и двата върха. Продължаваме надолу, като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина”, сподели Скатов по сателитния си телефон веднага след изкачването на върха вчера.
Досега, освен последните три върха, Атанас е изкачил 6 осемхилядници –  Манаслу, Аннапурна, Макалу, Лхотце, Еверест и Чо Ойо.
До завършването на проекта остава да изкачи още 5 осемхилядници –  Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири. Успее ли в намеренията си, Наско ще стане не само първият веган в света с това постижение, но и първият българин, стъпил на всички 14 осемхилядници. Желаем му това от все сърце!
Малцина знаят, че Атанас Скатов, заедно с Марияна Илиева, Добри Фингарски и още изявени планинари е сред основателите на новото самоковско туристическо дружество за планинарство, екология и спорт „Мусала“ и е член на неговия Управителен съвет.
През  януари 2013 г. Наско изкачи два петхилядника заедно с наши членове: през януари – вр. Ухуру (5895 м), Килиманджаро, заедно с Дима Ганчева, и през юли – вр. Елбрус (5642 м), Кавказ, заедно с Марияна Илиева.
Така стартира проектът на Скатов „Изкачване на седемте континентални върха на планетата без консумация на животинска храна“. Изпълнението на този проект приключи успешно през юни 2017 г. и направи Атанас Скатов притежател на „Колекцията на богаташите“.
Ентусиазмът на Наско Скатов, неговата човечност и доброта са наше вдъхновение, мотивация и вяра за успех.
Книгите на Скатов пък са в наличност в дружество „Мусала” и можете да ги закупите със заявка на тел. 0893 04 77 09 или 0897 98 40 83. Така ще подпомогнете и експедициите на този изключителен планинар и алпинист.

Марияна Илиева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*