Новини, Туризъм

Атанас Скатов изкачи рекорден 4-и осемхилядник за тази година

Свързаният със самоковското туристическо движение алпинист Атанас Скатов изкачи 4-и осемхилядник за тази година. На 3 октомври Наско стъпи на вр. Дхаулагири в Непал. С височината си от 8167 м Бялата планина (в превод) се нарежда на 7-о място сред 14-те осемхилядници на планетата. Щурмът от последния лагер до върха е продължил 19 часа!
На слизане алпинистът заяви, че върхът се е оказал много труден и благодари за подкрепата на планинарската общност.
През тази година досега – за по-малко от пет месеца, Скатов е изкачил и осемхилядниците Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2 в Пакистан. Дхаулагири е 10-и връх с височина над 8000 м, който популярният алпинист изкачва и то без консумация на животинска храна. За да осъществи голямата си мечта на Атанас му остава да изкачи „само” още 4 осемхилядника – К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма. При това Скатов на два пъти е стъпвал на „Покрива на света” – Еверест.
През 2017 г. той стана и първият българин, изкачил най-високите точки на всички 7 континента на земното кълбо.
Ако успее да стъпи и на останалите 4 осемхилядници Наско ще стане първият българин и първият веган в света с подобно невероятно постижение.  
Същевременно Атанас Скатов предупреждава обществеността от различните страни и континенти за опасностите от глобалното затопляне. Със снимките си от последните експедиции алпинистът показва нагледно как са се стопили ледници, как са изчезнали езера и какви други огромни негативни промени настъпват в природата.
През т. г. Скатов бе удостоен и с наградата “Зелена личност на годината”.

Leave a Reply