Зимни спортове, Новини, Спорт, Туризъм

Атанас Скатов или как един скромен млад мъж стана явление

Благодарен съм на съдбата, че присъствах на тази вечер, че станах зрител на този филм и слушател на споделеното от Атанас Скатов.
Популярният през последните години алпинист гостува на 11 декември в Самоков. В препълнената зала на втория етаж в сградата на Общината Наско представи с картина и звук своите странствания по планините на света.
Самоковски туристи – млади и стари /всъщност стар турист няма/, и гости от планинарското дружество в македонския град Неготино час и половина със затаен дъх следяха кадрите и коментарите към тях. А 37-годишният Атанас бе колкото гост, толкова и домакин, тъй като е член на нашето дружество „Рилски турист”.
Тук бяха и участници в ученическия туристически клуб „Ястребец” към ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, както и ветерани на туризма и алпинизма.
„Малко е да се каже, че е чест за дружеството ни да има такъв член като Скатов. Не случайно се говори за „явлението Скатов”, каза председателката на „Рилски турист” Марияна Илиева.
Той започва да се занимава с височинен туризъм едва преди около пет години, а вече е изкачил /за по-малко от две години/ всички първенци на континентите, включително на Австралия и Антарктида. Сега си е поставил задача да изкачи и 14-те осемхилядника. На два от тях – Еверест и Манаслу, вече се е изкатерил.
И всичко това, което само по себе си е изключително постижение, е сътворено от един веган – млад българин от Сливен, който не вкусва не само месо, но и нищо друго – мляко, сирене, кашкавал, яйца и т. н., от животински произход. В този смисъл Атанас поставя световни рекорди. Той е и първият веган, стъпил на най-високата точка на планетата. Стремежът му е да покаже колко много може да постигне човек и то именно като веган. Мисията му е и своеобразен протест срещу замърсяването на планетата, един зов за природосъобразен начин на живот.
Иначе самият Атанас Скатов е доктор по растителна защита. Преди 5 години участва в похода Ком – Емине и както сам казва: „Влюбих се в планината и тя – в мен”.
30 дни му отнема тази година изкачването на Манаслу. Само в 4 от тези дни почива. Другото е постоянно отиване и връщане – от базовия лагер до лагер 1, оттам – до лагер 2 и обратно, и т. н., и т. н. Отива до лагера, оставя там камерата, след това се връща и пак тръгва нагоре – за да покаже след това на своите зрители какво е да се изкачваш на 6000-7000-8000 м височина, как се нощува при минус 30 градуса, колко обемист и тежък товар трябва да носиш, как палатката едва издържа на ураганния вятър, как преодоляваш дълги и смайващо дълбоки цепнатини в тази снежно-ледена пустош, как се изкачваш по вертикални люлеещи се стълби над огромни пропасти, как ставаш свидетел на драми и трагедии с колегите, тръгнали също да осъществяват своите мечти, какви неповторими в буквалния смисъл на думата картини се откриват пред взора ти, когато се озовеш на „покрива на света” или в подстъпите към него…
Ставаше дума за Непал и за катастрофални земетресения, за аклиматизация и за предела на човешките възможности. Всъщност имат ли те предел!?
Камерата не може да заснеме всичко, но все пак дава представа за човешките /или нечовешки/ стоицизъм и издръжливост, за тази неистова жажда към високото, красивото, непостигнатото. За да дойде онзи магнетичен миг, когато си на самия връх и погледът ти се рее над… планетата. Когато от Манаслу виждаш и Анапурна – два от всичките 14 най-високи върха на майката земя…
За всичко това Атанас Скатов говори толкова скромно и така свойски, сякаш ставаше дума за крайградски излет, а не за свръхпостижения. При това, както сам довери, не води записки – „Всичко ми е в главата…”
Скатов е първият веган в целия свят, който е изкачил първенците на континентите за по-малко от 2 години. Сега целта на този невероятен българин е да изкачи 14-те осемхилядника. Ако успее, ще стане първият веган на цялото земно кълбо с такъв рекорд. „Всичко, което сме, е резултат на нашите мисли”, заключи той и благодари от сърце на своите спонсори, без които са немислими и самите му постижения.
Своята книга, диск с филма и тениска Наско подари на ръководителката на самоковските туристи Марияна Илиева, а после зарадва почитателите си и с автографи.
В началото на вечерта пък гостът бе представен от неговия мениджър Мария Илиева.
Премиерата на книгата и филма е била в София. След Самоков – на 21 и 23 декември, Атанас ще гостува в Битоля и Скопие.

Тодор Попов

Leave a Reply