Атанас Скатов се надява догодина да изкачи 14-ия си осемхилядник

Атанас Скатов даде пресконференция в София след завръщането си от изкачването на седмия по височина връх на планетата – Дхаулагири /8172 м/. Както писахме в миналия брой, алпинистът-веган д-р Атанас Скатов стана първият българин, изкачил 4 върха в един сезон и общо 10 от всички 14 осемхилядници.
Заради силния вятър и снега вместо рано сутринта, Скатов и партньорът му са успели да стигнат върха по обяд.
„Чувствах в себе си, че това е денят, в който трябва да тръгна към върха. Вярата ми даваше сили“, сподели алпинистът. По думите му, той е готов още отсега за нови предизвикателства.
Новите си преживявания Скатов ще опише в поредната си книга. Той и благодари на основния си спонсор – „Пайп Систем”. 
„Възхищаваме се на волята на Наско, който като нас се стреми да достига все нови и нови върхове в своята дейност. Ще продължим да го подкрепяме и занапред“, увери присъстващите изпълнителният директор на фирмата инж. Николай Чомаковски.
Атанас има да изкачи още 4 върха – Броуд Пик, Нанга Прабат, К-2 и Шиша Пангма, за да постигне главната си цел – да стане първият българин и първият веган в света, изкачил всички 14 осемхилядници на планетата.
Най-вероятно догодина 41-годишният уникален планинар ще стартира с експедиция до Шиша Пангма, като това ще зависи и от разрешението на властите в Китай. В подстъпите към този връх, на височина над 7000 м, има пукнатини и алпинистът е наясно, че това предвещава допълнителни трудности и опасности.
Останалите три все още неизкачени от българина осемхилядници са в Пакистан и се намират близо един до друг. Към тях Наско смята да поеме през лятото. Ако замисълът успее, догодина по това време Скатов ще е стъпил вече на всички 14 осемхилядници на земното кълбо. В подготовка за осъществяване на мечтата си алпинистът, който преди години стана член на Българския туристически съюз именно в Самоков, ще тренира усърдно през предстоящата зима и пролетта.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*