„А“ група става Българска баскетболна лига

Промени в организацията на баскетболните шампионати предвиждат досегашната родна „А“ група /Втора дивизия/ да се преобразува в Българска баскетболна лига /ББЛ/. Българската федерация по баскетбол вече е подписала договор за съвместно организиране на шампионата на новата лига с Българското баскетболно общество.
В новата лига ще могат да участват всички отбори, които членуват във федерацията и имат лиценз от Министерството на младежта и спорта. Стремежът е освен членовете на „А“ група в лигата да се включат и представители на досегашната Аматьорска лига, като дивизията стане полупрофесионална.
Планира се да се образуват 4 регионални групи – „Запад“, „Център“, „Изток“ и „Юг“, във всяка от които да участват минимум по 8 отбора. След приключване на редовния сезон и плейофите първият и вторият от 4-те групи ще участват в национален турнир за определяне на победителя в първенството на ББЛ, който от следващия сезон ще играе в Националната баскетболна лига на мястото на последния изпадащ състав от нея.
Споразумението предвижда и създаването на Трета дивизия – „Б“ група, в която да могат да участват и непрофесионални отбори. Победителят от тази дивизия ще добие правото да играе от следващия сезон в ББЛ /бившата „А“ група/.
Договорът за съвместно сътрудничество между федерацията и Баскетболното общество ще важи за три сезона с възможност да продължи действието си и през още два шампионата след това.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*