Здраве, Кухня, Новини

Бабинден в Горни Окол

Председателката на читалището в селото Таня Божкова и „Мис Баба” Латинка Петрова

Внуците са по-обичани от собствените деца – това съм слушала, но не съм го вярвала. Когато обаче изродих моя внук в банята и с голямо напрежение успях да го съживя, разбрах, че истината е такава – даваме всичко от себе си за тях.
Някога децата са се раждали по нивите. Сега цели екипи се грижат за булките и рожбите им. От далечното минало е дошло честването на Бабинден и уважението към акушерките и лекарите.
Ето това ме отведе и в Горни Окол. Жените от фолклорната група към местното читалище вече бяха се подготвили с големия бял котел, украсен с китка и червен конец, в който водата светеше на слънцето и чакаше момента за ритуала. Жените заобиколиха най-възрастната певица – 79-годишната баба Стания Бонева, щастлива със своите три внука и три правнука. Чаровните Александра и Божидара с малките си ръчички й поляха да се измие. Бабата пък хвърли бонбони, за да им е сладък животът. Председателката на читалището Таня Божкова връчи подаръци и им пожела от здраве да не се отърват, късметът да е винаги с тях, да растат умни и красиви, да си останат българи и истински човеци.
Жените се представиха с хороводни песни, а след това всички влязохме в ресторанта, където ни очакваха питките, баниците и сладкишите – с такъв вид и аромат, че едва дочакахме журито да си каже мнението и да се връчат грамотите и наградите – Латинка Петрова бе отличена за баница, Йорданка Стоилова за питка, а Гинка Димитрова за сладкиш.
Милка Станилова пък донесе цяла чанта плетива – жилетки, чорапи, терлици и др., и също заслужено бе наградена.
Мис Баба стана Латинка Петрова и получи короната. Стания Ботева взе тепсия за танците, които изигра напук на годините. И Аника Миланова се прояви и заслужи тиган.
Първата акушерка в това село, кацнало като птица на високото, се наричала Иванка, след това била Гюла Христова.
Двете момичета Божидара и Александра получиха подаръци заедно със Стефани и Теодор. Певиците през цялото време пяха по двойки, по тройки и всички заедно, припомняйки си с колко много награди са били отличени през миналата година. Сега започват подготовката за юбилея на читалището, което през тази година ще духне 90 свещички. Решението е на 1 ноември – в Деня на народните будители, по случай юбилея да се направи голям празник.
Направо си е геройство в днешно време да правиш чудесии в областта на фолклора, но аз вярвам в силите и възможностите на женската фолклорна група и нейната ръководителка…

Димитрина Божилова

Leave a Reply