Здраве, Култура, Новини

Бабинден в Радуил

„Ако се роди момче –
голям юнак да порасте!
Ако ли е пък мома –
да е красива и добра!”
С тези наричания д-р Нина Вакарелска и акушерката Катя Сукова поздравиха младите майки и бабите в Радуил по време на Бабинден. Майките на трите момчета и четирите момичета, родени през миналата година, доведоха и бабите, чиито очи грееха от радост и щастие, сгрявани от малките слънца – Пепи, Дариян, Лъчезар, Ася, Криси, Кремена, Ивана. Те са малките чаровници, които всички присъстващи видяхме на снимките, показвани от майките.
От 38 години Катя Сукова дава живот на бебетата в Радуил. Завършила е институт по акушерство в София и през 1976 г. намира своята половинка Илия. През първите си пет години е била в акушеро-гинекологичното отделение в самоковската болница, а след това е вече в Радуил, където е работила съвместно с д-р Михов. Два пъти в седмицата е в Марица за женска и детска консултация. Баба е на 14-годишна внучка.
Заедно с кметството вече толкова години спазват традицията и винаги на този ден е било тържествено, весело. Така беше и сега. Младите невести поляха на акушерката и докторката, дариха ги с цветя и кърпи, а самите те получиха подаръци от Катя и от името на кметството.
След това започна втората част на празника – с погачи, баници, салати, сладкиши, домашни вина и ракия. Така градусът на настроението скочи още повече.
Специални грамоти и книги заслужиха за своите кулинарни изкушения Горица Антова, Лимонка Григорова, Ваня Кърцоева, Василка Атанасова и др. Танците на Краси Николова и Катя Сукова също бяха оценени. Грамота за най-възрастна баба пък получи Горица Антова.

Димитрина Божилова

Leave a Reply