Новини, Шарен свят

Бавят ремонта на яз. „Бели Искър”, последиците може да са фатални

От Националния комитет за подобряване на водоснабдяването информираха, че вторият етап на ремонта на стената на яз. „Бели Искър” се бави, а последиците от това могат да бъдат катастрофални. Естествено, най-потърпевши при подобно, не дай Боже, фатално развитие на ситуацията, ще бъдат жителите на Самоков и района.
На проблема бе посветена преди няколко дни пресконференция в София, а в края на февруари със сложното положение председателят на комитета инж. Ганчо Хитров запозна и самоковските общински съветници.
Според експерти стената на яз. „Бели Искър” е в аварийно състояние. Концесионерът „Софийска вода” спешно трябва да я ремонтира, тъй като се създава риск за сигурността на селищата в района.
Инж. Хитров обаче е на мнение, че от „Софийска вода” умишлено протакат възстановяването на стената, като същевременно настояват Софийска община да приеме поскъпване на цената на водата за столичани с цели 20 %.
„Това е изнудване”, категорични са специалисти. Според тях язовирът се държи полупразен, защото при напълването му има риск стената да не издържи напора на водата. В началото на века е бил извършен ремонт откъм водата, но въздушната част на стената и до ден днешен не е „пипана”.
От друга страна експертите подчертават, че като не се използва пълният обем на язовира, има опасност при продължителна суша много хора да останат на воден режим.
Г-н Хитров заяви, че ако не дай Боже, се скъса стената, още буквално в първите секунди би се формирал воден поток от 55 хил. куб. м в сeкунда и само след 40 минути по-голямата част от Самоков ще бъде под вода. Това би било невероятно бедствие с огромни човешки жертви и материални щети за над 2 млрд. лв.
Яз. „Бели Искър” е завършен през 1945 г. През изминалите около 70 години водата е извличала при филтрацията си през стената на язовира свързващото в бетона вещество, с което са намалени и устойчивостта, и сигурността на стената.
Според специалисти при сегашното й състояние стената би се скъсала и при земен трус от 5,4 по скалата на Рихтер, да не говорим за по-силно земетресение.
Сегашният министър-председател Бойко Борисов е нарекъл преди време договора със „Софийска вода” „колониален” и дори поел ангажимент, според Комитета за подобряване на водоснабдяването, да го прекрати, но го е преподписал като кмет на София през 2008 г. Разбира се, отговорност за проблема с концесионера и в частност за ситуацията около яз. „Бели Искър” носят и предишни управи и управници на столицата.
От комитета алармират, че фирмите гонят само печалба, а трябва да бъдат заставени да се вслушат в мнението на експертите и на обществеността.
Тук е ролята на специалистите, на гражданите и на неправителствените организации, които да въздействат на институциите в Самоков и София и преди всичко на Столична община и „Софийска вода”.
Въпросът е наистина от огромна важност и не случайно от Националния комитет са сезирали за него и правителството.
И ако Бог е високо и царят далеко, самоковското население в случая е на топа на устата и е в правото си да иска повече компетентна информация и действени мерки за скорошно извършване на необходимия ремонт на язовирната стена. Залогът, както стана дума и по-горе, е огромен.

Leave a Reply