Новини, Статии, коментари

Байракли джамия от захар стана на 48 години

Майсторът Георги Янков със своето невероятно кулинарно произведение

В началото на 60-те години самоковският майстор-сладкар Георги Янков сътворява истинско произведение на изкуството, като съгражда макет на прочутата наша Байракли джамия от… захар.
Макетът и сега е „жив и здрав” и се пази в дома на сина на майстора – известния музикант и ръководител на състав „Септима” инж. Михаил Янков.
Самата джамия стана допълнително популярна покрай исканията през последните месеци на Мюфтийството за право на собственост върху нея. Много жители на града ни се изказаха категорично против това и с митинг и подписка настояха да се внесат в този смисъл и съответни поправки в подготвяния проектозакон.
Така темата за джамията стана особено актуална. Култовата сграда е съградена в средата на 19 в. от българи и е изписана от българи – самоковци. През 60-те години на миналия век е реставрирана и точно по това време – преди около половин век, чудесен неин макет сътворява коренякът-самоковец Георги Михайлов Янков.
Майсторът е подготвил тогава макета си за участие в кулинарна изложба. Произведението е изключително сполучливо и явно може да се каже вече – много трайно.
Местните хора от средното и по-старите поколения си спомнят сладкарница „Пчела” на днешната улица „Търговска” /до сградата на сегашната Пощенска банка, срещу Голямата чешма/, чийто съдържател е бил Георги Янков. Той поема навремето сладкарницата от баща си през 1925 г., когато е едва 20-годишен. Бащата – Михаил, е от Дебърско, а майката – Елена, е самоковка. В края на 20-те години младият Георги печели първи награди от сладкарски изложби в Австрия и Румъния. Сладкият макет на джамията пък подготвя през 1965 г. за национална изложба в София. Оригиналното изделие излиза изключително сполучливо.
Сладкарницата с емблематичното име, с всякакви вкусотии и уютна обстановка съществува до 70-те години на миналия век, когато е развалена заедно с много други сгради във връзка с изпълнение на решения за ново градоустройствено оформление на централната част на Самоков. Преди това, през 60-те – в края на трудовия си път, пък Георги Янков е посвещавал в Лайпциг в продължение на няколко години и германци в тайните на кулинарното изкуство…

Leave a Reply