Новини, Политика

Бай Крум Георгиев започна 13-и пореден мандат – вижте историята на кмета на Бели Искър

Крум Георгиев бе избран за кмет на самоковското село Бели Искър за 13-и пореден мандат от 1969 г. насам. Бай Крум, както е известен, е кмет на туристическото селце цели 46 години и в края на мандата си ще ги закръгли на 50. Кметът е на 78 години, но още има свежи идеи как да направи Бели Искър райско кътче за местните хора и туристите.
С г-н Георгиев разговаряме за рецептата за успеха, Тодор Живков, Бойко Борисов, БСП и бъдещите планове.

– Г-н Георгиев, в края на новия си мандат вие ще закръглите 50 години като кмет на Бели Искър. Каква е рецептата на успеха?
– На първо място е взаимното уважение между кмета и хората в населеното място. Способността на кметството да оказва помощ във всяко отношение също е много важна. Административните проблеми на населението също не са за пренебрегване.
Мисля, че състоянието на нашето село е доста добро. Улиците са асфалтирани на 99 %. Имаме постоянно осветление. Създадохме условия Бели Искър да се превърне в едно курортно селище, защото се намира в близост до Боровец. В нашето село около 35-40 къщи имат условията да приемат гости и туристи. Имаме и няколко големи хотела. Старая се да създавам условия, за да може хората да живеят малко по-добре. Искам да създам на местните работа, защото в настоящия момент е много трудно заради постоянно растящата безработица.
– Какви условия могат да се създадат в Бели Искър за скиорите, защото зимата наближава?
– Има проект, свързан с Бели Искър, по който има две писти, които се връзват с пистата “Ястребец”. Може би този проект няма да се осъществи скоро, но ние все пак ще имаме една по-малка писта в района на селото. Освен това имаме нагласата да поддържаме постоянно пътя от Бели Искър до пистата “Ястребец 3”, която се намира в Боровец.
Моето желание е като се грижим за този път през цялата зима, това да създаде условия за туристите да почиват в Бели Искър и да карат ски в Боровец. Защото цените на хотелите в Боровец и на къщите в нашето село са много различни. Бели Искър предлага много добри условия и през летния сезон. Имаме конна база. Екопътеката ни и през зимата, и през лятото е пълна с народ.
– Вие сте живял по времето на няколко правителства. Кажете, какво се промени от времето на Тодор Живков до времето на Бойко Борисов?
– На времето си имаше хубави неща, имаше и неща, за които аз съжалявах, че са били извършвани. Сега също има и добри, и лоши нюанси. По времето на Тодор Живков хората живееха по-спокойно, защото имаше работа за всички. Друг е въпросът дали всеки получаваше това, което трябваше. В нашия район имаше много заводи, фабрики и в Бели Искър имаше постоянно движение на населението, много хора работеха в Самоков и Боровец.
Сега, по времето на Бойко Борисов, е малко по-трудно. Но пък сега има демокрация. Можеш спокойно да изявиш своите желания, да разкриеш своите болки, да критикуваш, ако трябва.
– Мачкате конкуренцията на поредни избори. Но вашата партия БСП претърпя пълен крах…
– Моето мнение специално за кметовете е, че въпросът трябва да се погледне мажоритарно, а не по партийна линия. Да, наистина БСП е в трудно положение. Но партията си е партия, народът си е народ. Мен лично не ме избира само моята партия, а и хора от всякакви други партии и организации. Един кмет, докато бъде издигнат, е със своята партия и със своята формация. След това е много важно да си кмет на всички, ако искаш да бъдеш уважаван.
– Какви планове за развитие имате през следващите 4 години в Бели Искър?
– Моите планове не са само за Бели Искър, а и за Говедарци, Маджаре и Мала църква. Говоря за тези села, защото ние влизаме в проект, който ще обхване и четирите села и ще ги свърже със Самоков. Водите няма да се изливат в Искър, а ще има колектор, който ще поема мръсотията от каналите. Това за нас е много важно, защото ще подобрим екологията. Аз държа много да има чистота в селото. Надявам се, че хората ще помогнат за реализирането на този проект.
Имаме за цел да изграждаме и спортни площадки. Разполагаме с голям стадион, който до сега не е използван. След като направим необходимия ремонт, смятаме да го предоставим на някой клуб, като ще искаме и нашите младежи да играят на този стадион.
Поставил съм си за задача още да реновирам черквата и двата параклиса в селото. Имаме и още много други цели. Селото е като едно семейство – трябва къщата постоянно да се поддържа и аз мисля, че правя точно това. Трябва Бели Искър да има хубави пътища и постоянно да се развива. Искаме да се погрижим и за училището на селото, и то да се ползва целогодишно.
– Имате ли намерение да се кандидатирате за още един мандат?
– Не мога да мисля още в такива насоки. Аз имам една максима – следващият мандат започва да се работи щом свърши този мандат. Вече съм и на доста години и трябва да се дава път на младежта. Така че следващият мандат, ако сме живи и здрави, ще подготвим млади хора, които да поемат тези функции.
– Значи искате да кажете, че вече сте наясно кой ще е Вашият наследник?
– Да, имам някои планове. Ще видим кой ще изберем, защото всеки има идеи, но трябва да бъде по-находчив. Като цяло смятам, че е редно да даваме път на младите.

Интервю на Явор Белчев пред сайт www.dnesplus.bg, 3 ноември

Leave a Reply