Здраве, История, Култура, Новини

Барелеф на д-р Чакалов бе открит в болницата

Внучката на д-р Чакалов – Недялка Чакалова, летописецът Цвятко Кадийски, кметът Владимир Георгиев и президентът на самоковския Ротари клуб д-р Райко Масларски пред новия барелеф

Международният празник на здравето 7 април бе честван на самия ден – в неделя, с откриване от кмета Владимир Георгиев на барелеф на д-р Георги Чакалов във фоайето на първия етаж на „МБАЛ-Самоков”.
Георги Чакалов досега бе незаслужено забравен наш съгражданин. Роден през 1867 г., той е един от първите българи, завършили висше образование в САЩ. За него с благодарност и добро чувство пише в книгата си „До Чикаго и назад” самият Алеко Константинов. Младият тогава самоковец е бил и приятел на Теодор Рузвелт, който по-късно става президент на Щатите. Чакалов прави истинска медицинска кариера отвъд океана, но се завръща в родината си, за да участва в Балканската война – за освобождението на поробените ни сънародници в Тракия и Македония. Установил се на лекарска практика в Каварна, той спасява ново Баташко клане от страна на румънците по време на Първата световна война населението на местното голямо село Българево. По-късно е лекар във Варна, а земният му път приключва в София през 1960 г.
Книгата „Така беше”, издадена преди няколко години от Ротари клубовете в Каварна и София /”Средец”/ в по-голямата си част включва спомените на този изтъкнат лекар-ротарианец, родолюбец и общественик, на неговия син Гочо Чакалов и на техни родственици. За Г. Чакалов писа наскоро и Христо Ярловски във в. „Приятел” и в своята книга „Самоковски истории”.
На откриването на барелефа думата взеха внучката на бележития ни съгражданин Недялка Чакалова и летописецът Цвятко Кадийски. Присъстваха и други родственици на Чакалов от страната и дори чак от Канада.
Съобщено бе, че в Каварна имало улица на името на д-р Георги Чакалов. Изразена бе надежда, че така ще бъде наречена улица и в родния град на лекаря-патриот. Ще се подготви и нова книга, която подробно ще разкаже за дейността на д-р Георги Чакалов.
За приноса на българските и в частност на самоковските ротарианци за възкресяване на личността на д-р Чакалов говори д-р Райко Масларски, президент на Ротари клуб – Самоков.
Самият барелеф по общо мнение на запознатите е много сполучлив. Дело е на скулптора Кирил Кузманов.
В началото на тържеството медиците и всички присъстващи бяха топло приветствани от управителя на „МБАЛ-Самоков” ЕООД д-р Красимира Ковачка и от председателя на Регионалната колегия на България лекарски съюз д-р Светла Скелина.
На д-р Димитър Наумов бе връчен Почетният знак на Българския лекарски съюз. Д-р Наумов, ветеран от Втората световна война, е живата история на здравното дело в Самоков през втората половина на 20 в. Той и досега, почти 90-годишен, е на разположение на нуждаещите се със своя висок професионализъм и изключителна човещина.
Г-н Наумов благодари за отличието, поздрави събралите се и изтъкна приноса на здравните работници, отишли си вече от този свят.
„Общината винаги е полагала грижи за болницата. Така ще бъде и занапред, за да отговаряме на предизвикателствата на времето и на надеждите и очакванията на хората. Доброто здраве е най-голямото богатство и предпоставка за качествен живот”, заяви в приветствието си кметът Владимир Георгиев.
Той поздрави самоковските медици за празника и за успешната им дейност и изтъкна и новата голяма придобивка, осигурена безвъзмездно от Общината – микробус за болните на хемодиализа. Д-р Ковачка изрази признание за жеста и изтъкна, че микробусът ще подпомогне лечението на болни не само от нашия град, но и от Костенец, Момин проход и от отдалечени самоковски села.
На честването бяха и зам.-кметът Васил Сайменов, д-р Галин Каменов от ръководството на Регионалната здравна инспекция в Софийска област, представители на организации на пациентите.
Тържеството завърши с коктейл.

Тодор Попов

1 Comment

  1. Васил Манолов

    Поздравления! Поне нещо се прави като хората в тоя град. Трябва да сме горди с деянията на д-р Чакалов! Имам честта да познавам внучка му Недялка Чакалова – много сериозен и отговорен човек. Желая успех на всички наследници на великия ни съгражданин!

Leave a Reply