Култура, Новини

Барелеф на Захарий Зограф откриха в Златоград

Снимка: https://www.24chasa.bg/

165 години от смъртта на Захарий Зограф /1810-1853 г./ бяха отбелязани на 24 юни с панихида и поклонение пред барелефа на художника, вграден в стените на златоградската черква „Успение Богородично”.
Храмът е един от най-старите в Родопите, изграден е преди повече от 180 години. Нашият именит съгражданин е автор на три от главните храмови икони, изобразяващи успението на св. Богородица, Св. Атанасий и св. апостоли Петър и Павел. Тези икони в храма сега са реставрирани и са в идеално състояние.
„Интересното е, че самостоятелните творби на Захарий Зограф започват след 1840 г. А нашия храм е построен 1834-а, значи това са негови авторски икони, които той е правил, когато е дошъл в Златоград. Но идвайки в Златоград, той не е отивал към Атон, защото много по-късно това става, т. е. преди това той е нарисувал тези икони, затова са толкова ценни”, поясни енорийският свещеник отец Константин, който отслужи и панихидата.
Авторът на барелефа скулпторът Веселин Ламбрев пък сподели: “Направих барелефа провокативно, трудно, но и с много любов. Релефът е фрагмент от автопортрета на Захарий Зограф. Не е целият автопортрет. Поради респекта, който изпитвам към автора, направих само неговото изображение. Трудно е да се направи релеф от живописна работа, но мисля, че се получи.” Скулпторът допълни, че става дума за единствения барелеф на Захарий Зограф в България.
Пред новия паметен знак представители на общинското ръководство и граждани положиха цветя.
На честването бе представена и изложба от 50 оригинални домашни икони от 18-19 в. – единствена подобна колекция у нас.
Златоград е най-южният град в страната ни. Намира се само на 6 км от границата с Гърция и със своите 7000 жители е втори по големина в Смолянска област /след областния център/. През последните години доби широка популярност с новоизградения си етнографски комплекс.

Leave a Reply