Барелеф на Корчев да има на мемориала на опълченците

С участие в откритата подписка за направа на мемориал на самоковските опълченци както аз, така и стотици граждани подкрепихме инициативата на нашия съгражданин Бойчо Стамболийски. Разбрах, че самоковският парламент е дал зелена улица на предложението. Надявам се след две години с реализиран мемориал да посрещнем 140-годишнината от Освобождението.
От детските ми години съм останал с впечатление, че на популярната рисунка на опълченеца със Самарското знаме е нашият съгражданин унтерофицерът Антон Марчин, изобразен от художника Ярослав Вешин, който идва в България през 1902 г. за освещаване на мястото на храм-паметника на Шипка. Тогава той поканил Никола Корчев – последния опълченец, спасил знамето, да му позира.
При тежките боеве край Стара Загора на 31 юли 1877 г. са убити знаменосецът Марчин и още няколко души от знаменния взвод на подполковник Павел Калитин. С невероятна храброст, воля и сила на духа се добира до Самарското знаме Никола Корчев. Той откъсва знамето от дръжката и го предава на друг опълченец да го запази, за да не попадне в ръцете на турците.
За тази постъпка Корчев е награден с Войнишкия кръст за храброст.
Никола Корчев умира на 29 август 1921 г. на 85 години.
Предлагам в бъдещия самоковски мемориал да намери място и барелеф на знаменосеца на Самарското знаме.

24 май 2016 г.

Родолюбец: Димитър Михайлов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*