Баскетбол, Новини, Спорт

Барчовски: “От първия си ден в Самоков исках купата”

“Основната причина да спечелим купата е колективът. Когато някой се труди и много иска да постигне нещо, съдбата е благосклонна. Откакто съм в Самоков, никога не съм спирал да имам желание г-н Петър Георгиев и този град да имат купа. Преди мача изпитвах вътрешен страх, но явно съдбата е била благосклонна”, каза Барчовски на пресконференция в София на 24 февруари.
Той добави, че откакто Йордан Бозов е капитан, в отбора няма нито един конфликт.
“Тази победа ни прави щастливи, повишава ни самочувствието и апетита. Обаче трябва да сме наясно, че оттук нататък трябва да надграждаме. Отборът има по-голям потенциал. През първото полувреме не играхме добре. Сега трябва да сме здраво стъпили на земята. Имаме много млади играчи, които трябва повече да помагат”, коментира Росен Барчовски.
Росен Барчовски стана едва вторият треньор в историята на баскетбола, който печели Купата на България при мъжете с три различни отбора – със „Славия” /1997 г./, ЦСКА /2005 г./ и „Рилски спортист” /2016 г./. Преди него с подобно постижение може да се похвали единствено Петко Маринов – ЦСКА /4 пъти/, „Компакт”-Димитровград /1995 г./ и „Лукойл Академик” /2002, 2003 г./.
„Това ме прави горд, да си спечелил нещо с три различни отбора. И трите пъти не бяхме фаворит. През 1997-а „Черно море” беше фаворит в претъпкания Дворец на културата и спорта, когато спечелихме със „Славия”. В Стара Загора през 2005-а „Лукойл” беше фаворит, когато бихме с ЦСКА. Сега беше същото в Ботевград. Това е много приятно. Едно е да печелиш с основния фаворит, а друго с този, който идва от по-ниска позиция”, сподели Барчовски.
„Много е важно за спорта и за баскетбола различни отбори да побеждават. Така е по-интересно за хората и за публиката. Победата на „Рилски спортист” е добра новина за българския баскетбол”, коментира треньорът.
Той допълни, че неминуемо един ден отново ще води ЦСКА. „Но сега съм в Самоков, докато Петър Георгиев има нужда от мен”, каза още наставникът.

Leave a Reply