Баскетболисти на „Рилски” гостуваха в СУ „Отец Паисий” за Седмицата на четенето

Изпълнителният директор на „Рилски спортист” Борислав Чилингиров и баскетболистите от представителния тим Димитър Маринчешки, Мирослав Васов, Джейлън Дженкинс и Тони Гуджино гостуваха по покана на учителката Ирина Копаранова на 26 октомври на ученици в СУ „Отец Паисий” по случай Националната седмица на четенето.
Гостите четоха откъси от книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц”. По този повод г-жа Копаранова заяви, че е хубаво книгите да се четат поне два пъти – веднъж в ученическите години, и още един път, когато младите пораснат и могат още по-добре да осмислят прочетеното.
Преподавателката изтъкна, че баскетболът е интелигентна игра за интелигентни хора и подчерта, че присъстващите на срещата спортисти би трябвало да служат за пример на младото поколение. „Те са успели заради усилията си. Завършили са в престижни университети или в момента следват, като същевременно продължават да четат и да се усъвършенстват. Така ни показват как спортът и ученето могат да вървят ръка за ръка”, категорична бе Ир. Копаранова.
В потвърждение на казаното гостите споделиха кои са любимите им книги – „Алхимикът” на Пауло Коелю /Маринчешки/ и „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри /Дженкинс/. Миро Васов препоръча последната прочетена от него книга – „Шифърът на Леонардо” на Дан Браун, а Гуджино заяви, че обича да чете книги за бизнес и финанси, защото е учил маркетинг и иска да се развива и в тази сфера. Янкито потвърди, че атмосферата в Самоков му допада и не случайно се завръща в града ни за трети път. Той вече говори спокойно на български и влезе в ролята на преводач за сънародника си Дженкинс.
Учениците затрупаха с кой от кой по-любопитни въпроси любимците си от баскетболната зала – колко са високи, откога тренират, кои са им любимите отбори и къде са играли преди да дойдат в „Рилски”, кои са любимите им предмети в училище и пр.
Джейлън Дженкинс изуми присъстващите, като отговори на тяхно запитване, че ако не бе станал баскетболист, би искал да бъде… астронавт. Маринчешки призна, че го влече програмирането, Васов се вижда във футболни бутонки, а след доста размисъл Тони Гуджино призна, че има увлечение към голфа.
Борислав Чилингиров и карето баскетболисти поканиха учениците от училището на втория си домакински мач от груповата фаза на турнира за Купата на ФИБА Европа в сряда, 31 октомври, от 18.30 ч., когато „Рилски” приема португалския „Порто”.
Ирина Копаранова благодари на гостите, че са откликнали на поканата и така са сложили своеобразен край на поредицата от събития в училището по случай Седмицата на четенето. Преподавателката прочете и сатиричния разказ на Михаил Вешим „Европей сърце” за това дали сме европейци и на дела, а не само на думи.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*