Баскетболният клуб иска да ползва спортната база на СУ „Никола Велчев”

Снимка: архив

БК „Рилски спортист” с председател инж. Петър Георгиев е изпратил писмо до кмета Владимир Георгиев във връзка с ползването на базата на Спортното училище „Никола Велчев”.
В писмото се отбелязва, че клубът ползва сега като база двата терена на „Арена Самоков” съвместно с други клубове. За планираната работа през сезона обаче тази база е недостатъчна. „Крайно наложително е да може да се запази и надгради постигнатото. Затова е необходимо да бъде осигурена допълнителна тренировъчна база”, се посочва в документа.
Сега залата в спортния комплекс „Никола Велчев” /на втория етаж/ е една от най-добрите тренировъчни бази в страната. В нея, според писмото, БК „Р. спортист” и фирма „Самел-90” са вложили през годините над 200 хил. лв. До 2008 г. залата се е ползвала ефективно както от баскетболния клуб, така и от двете съседни училища – „Никола Велчев” и „Отец Паисий”. Сега обаче тази зала се натоварва с едва 10-15 % от капацитета си, пише още в писмото. Добавя се, че тази зала е общинска собственост и би трябвало да се ползва за потребностите на децата и младежите от общината. Във връзка с това се настоява залата да може да се ползва от 6 до 8 часа /включително и в почивните дни/ и съобразно графика на Спортното училище.
„Проблемът е поставян многократно и разрешаването му не търпи отлагане”, се изтъква в документа.
”Р. спортист” сега е един от водещите баскетболни клубове в страната. През новия век клубът има 24 шампионски титли при подрастващите, над 60 медала от държавни първенства и надпревари за купи. Повече от 60 състезатели от Самоков са участвали във всички формации на националните баскетболни отбори. Клубът е и добра реклама на Самоков като град на спорта.
През настоящия сезон 2017-2018 г. в БК „Р. спортист” има 270 състезатели /според писмото – близо половината от всички редовно спортуващи в Самоков/. Подготовка водят общо 17 отбора и групи, с които работят 10 треньори. Отборите на клуба участват във всички състезания от държавния спортен календар, а мъжкият тим – и в международни турнири. В Самоков през сезона ще се играят над 250 мача от вътрешните първенства и най-малко 10 международни срещи.
Б. Р. Копия от писмото са изпратени до Общинския съвет и до директора на СУ „Н. Велчев”. Към документа са приложени представен от Спортното училище график, както и проекто-график за ползване на базата от баскетболния клуб.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*