Баскетбол, Новини, Спорт

Баскетболни арбитри от 15 държави се обучаваха в Самоков

Общо 44 млади баскетболни арбитри, включително и представители на нежния пол, от 15 страни участваха в 24-ото издание на международния тренировъчен и обучителен камп за съдии Can do basketball, състоял се между 7 и 11 юни в Самоков, по времето на държавните първенства за кадети и за аматьори и на силния турнир по стрийтбол 3х3 Vivacom Basketball Tour 2017.
Съдиите имаха възможността да се срещнат с някои от най-известните имена в този бранш и да почерпят от техния опит в интензивната петдневна програма. В Самоков бяха основателят на кампа и сам инструктор в него Алън Ричардсън – директор на европейския обучителен отдел за съдии на Международната баскетболна асоциация /ФИБА/, който е реферирал 22 /!/ финала на европейски и световни първенства. Тук бе и Ричард Стоукс, директор на съдиите в „Евролигата” – най-силната клубна надпревара в Европа.
Младите арбитри получиха съвети и от бившия международен съдия и инсруктор на ФИБА Яир Михаели, бившия международен съдия, свирил финалните четворки на „Евролигата”, световни и европейски първенства и Олимпийските игри в Атланта през 1996 г. Стелиос Кукулекидис, инструктора на ФИБА от Саудитска Арабия Мансур Ал Ахмари, председателя на съдиите в руския Московски регион Леонид Чудин, члена на баскетболната Зала на славата Валентин Лазаров и националния инструктор на ФИБА Орлин Николов.
Сред новото поколение съдии пък имаше и българско присъствие в лицето на Ангел Иванов, Валери Енев, Илиян Желев и Стефан Стефанов.
Кампът Can do basketball се състоя за осма поредна година в България благодарение на комисаря на ФИБА и спортен директор на Балканската лига Шай Щрикс.

Снимки: www.bball.bg

Leave a Reply