Бебета и 90-годишни ветерани честваха заедно на Мусала Празника на Рила

Хиляди планинари – млади и по-възрастни, българи и чужденци, стъпиха в събота и неделя на първенеца на Балканите вр. Мусала с неговите 2925 метра надморска височина или достигнаха в подножието му, край едноименната хижа.
Изявата стана факт в рамките на традиционния Празник на Рила, който бе честван на 4 и 5 август.
След продължителните почти всекидневни дъждове благодатно слънце огря високата планина и позволи на мнозина да се докоснат до магията на Рила. Най-малкият турист се оказа едва едногодишният Иван Димитров от далечния Добрич. Най-възрастният пък бе 90-годишният Величко Вълчев от Сливен. Бай Величко дойде дори пръв от групата си при хижа „Мусала”, където на 5 август бе и тържеството по случай празника.
Направиха впечатление организираните младежки туристически групи от Велико Търново, Асеновград, София, Плевен и други градове в страната, както и многобройните гости от чужбина – от Полша, Германия, Великобритания, Испания, Холандия, Чехия, Словения, Сърбия /група от 53 души от белградското туристическо дружество „Победа”/ и от други страни.
Благодарение на съпричастието на фирма „Бороспорт” цените на билетите за лифта от Боровец до Ястребец и обратно бяха намалени на 8 лв. за възрастните туристи и на 4 лв. за децата-планинари. Лифтът бе с удължено работно време. Хорът на ветераните-туристи и останалите участници в програмата по случай празника пък пътуваха с „кабинката” безплатно.
С песни се изявиха както хористите със своя неостаряващ 89-годишен диригент Борис Стрински, така и музикалната формация „Камбанки” и малките даровити певици-братовчедки Марина и Маргарита Бочеви от читалище „Младост”.
Прозвучаха тиролска музика, родолюбиви мелодии, песни за прекрасната ни планина.
Всички туристи бяха сърдечно поздравени от председателя на дружество „Рилски турист” адв. Ваня Стефанова.


В конкурса по рисуване пък участваха не само малките художници от Школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост”, а и други млади планинари и гости. Първенците бяха наградени. За всички бяха осигурени и лакомства от самоковското туристическо дружество и спонсори.
В самия Боровец Въженият град „Бороландия“ привлече малки и големи, които искаха да опитат забавните трасета, а Borovets Mountain Bike Park беше препълнен с колоездачи, които честваха Празника на Рила, давайки газ по трасетата.
Организатори на празника бяха „Рилски турист”, Община Самоков, „Бороспорт” АД и читалище „Младост”.
Традицията за честване на Празник на Рила съществува от далечната 1925 г. По всичко изглежда, че тя ще бъде продължена през идните години. Не е много далеч и денят, когато този чудесен празник ще отбележи, дай Боже, своя вековен юбилей.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*