Новини, Политика, Статии, коментари, Шарен свят

Бежанци в Самоков няма да се настаняват засега

На среща с журналисти от местните медии в офиса на ГЕРБ в понеделник, на 28 октомври, депутатката Ирена Коцева обясни, че въпросите на немалко граждани, свързани със слухове за предстоящо настаняване на сирийски бежанци в самоковските казарми, са я принудили да направи официално запитване до министъра на отбраната Ангел Найденов. В законния 7-дневен срок тя е получила отговор от г-н Найденов. Със самия отговор Коцева запозна присъстващите.
От документа става ясно, че има искане от Държавната агенция за бежанците за ползване на армейски сгради. Народната представителка е отправила запитване по въпроса и до председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Двамата ще се срещнат на 29 октомври.
На 28 октомври сутринта пък Ир. Коцева се е срещнала с председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева и със зам.-кмета Радослав Стойчев /кметът Владимир Георгиев е в болнични/. На двамата ръководители на общината депутатката е връчила копие от писмото.
Всички са стигнали заедно до заключението, че е нужно хуманно отношение към бежанците, които са принудени да напуснат родината си, но е редно държавата да се консултира с местните власти преди да взема решения къде да се настанят самите бежанци.
Общо е становището, че не е желателно да се приемат бежанци в Самоков, тъй като градът е важна туристическа дестинация с националния и международен курорт Боровец; оттук минава трафикът от автомобили, свързващи две граници; районът е с неинтегрирано население от няколко хиляди души, а и с двойно по-висока от средната за страната безработица. Всички тези аргументи г-жа Коцева и ръководителите на общината ще изложат на днешната среща в Агенцията за бежанците.
Пресконференцията на 28 октомври продължи в заседателната зала на Общината с участието на председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, на заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов и на самата Ирена Коцева. Г-жа Стойчева поясни, че веднага след срещата с депутатката са се свързали с отговорни служители от МВР. Оптимистично е, че от там са заявили, че засега никой няма намерение да настанява бежанци в Самоков.
Оповестено бе още, че председателката Стойчева, зам.-кметът Стойчев и народният представител от Коалиция за България Кирил Добрев ще присъстват на срещата на г-жа Коцева в Националния оперативен щаб за бежанците. Към посочените аргументи депутатите и ръководителите на града ще добавят още един – от няколко години Общината предявява искания към Министерството на отбраната за прехвърляне на армейските имоти в собственост на самата Община. Дори има планове за използването на района на бившите казарми като паркова зона, обслужващ център и др. Тези искания сега отново се потвърждават. Надеждите са, че аргументите са сериозни и ще бъдат уважени.
Междувременно се е състояла и среща на Ир. Коцева с началника на РУП-Самоков главен инспектор Георги Тодоров във връзка с въпроса дали има настанени бежанци в частни квартири в Самоков. Успоредно с това от МВР е разпоредена проверка за адресната регистрация на български и чужди граждани. При специализирана полицейска операция са проверени 30 хотела в Боровец, 20 в Самоков, 20 обекта за настаняване в района на Говедарци и Мальовица и 15 къщи за гости. По данни на г-н Тодоров не са установени нарушения, няма настанени бежанци в района.

Евгения Попова

Leave a Reply