Новини, Туризъм, Шарен свят

Без/водна криза в Боровец, не изключват подобни инциденти и в бъдеще…

Снимка: www.bulgariainside.com

Вода нямаше в Боровец навръх Нова година. Пострадаха главно комплексите от хотел „Бреза” надолу – по посока на стария център и Яйцето.
Според шефа на „ВиК” – Самоков инж. Венцислав Тодоров проблемът се дължи на повишеното потребление, вследствие на което налягането във водопровода спада и при получилото се рязко понижаване на температурите водата в резервоара е замръзнала. След първоначалното справяне със ситуацията второ замръзване в резервоара е станало в самата новогодишна нощ. Едва на 2 януари, след усилена работа на аварийните групи, водоподаването в курорта бе напълно възстановено.
Ситуацията междувременно изправи на нокти хотелиерите и предизвика негативни коментари от многобройните посетители, заплатили значителни суми за двудневно и тридневно пребиваване в Боровец. Недоволни туристи заявиха, че ще искат обезщетение за причинените неудобства. Собственици на хотели пък ще си търсят правата за претърпените загуби вследствие на аварията.
Липсата на алтернативно водохващане на практика доведе до сериозните последствия от новогодишната авария. Подобни инциденти, за съжаление, не са изключени и в бъдеще.
От Общината междувременно припомниха, че отдавна е готов проектът за водния цикъл на Боровец. Спечелено е финансиране, дори е бил подписан договор с изпълнителя, но средства така и не са били отпуснати.
Проблемът и действията, които трябва да се предприемат, за да се предотвратят занапред подобни инциденти, бяха обсъдени на 5 януари на среща в Боровец на шефове на хотели в курорта, ръководители на „ВиК” – Самоков, Регионалната здравна инспекция и представители на Общината.

Leave a Reply