Крими, Новини

Безопасен Великден

Екипите на „Пътна полиция“ са в готовност във връзка с очаквания интензивен трафик през почивните дни около Великден. През настъпващите по-топли слънчеви дни в движението ще се включат по-активно пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти, както и доста нови водачи на автомобили. Трябва да се има предвид, че след зимното обработване на улиците и пътищата с препарати срещу лед и сняг на платната са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде и пътищата са почистени след края на зимата.
За да пътуваме безопасно, от „Пътна полиция” съветват водачите:
– проверете изправността на превозното средство; подгответе допълнителни аксесоари за дълъг път; планирайте пътуването, но не и времето за пристигане; проверете за ограничения по маршрута, за срока на валидност на документите, за незаплатени глоби по Закона за движението по пътищата; шофирайте концентрирано; запазете спокойствие при попадане в колона; бъдете толерантни; при нужда позвънете на тел. 112.
Във връзка с изправността на автомобила проверете преминат ли е периодичният преглед за техническа изправност; проверете спирачната система, маслото, антифриза и светлините, чистачките, състоянието на гумите /включително на резервната/; заредете резервоарчето с миеща течност за стъкла; проверете налични ли са аптечка, обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка и пожарогасител и какво е състоянието им.
По повод аксеосоарите за дълъг път съветите са: монтирайте обезопасително столче, ако ще превозвате малко дете; заредете вода за пиене и за автомобила; за мобилния телефон вземете зарядно за автомобил; сложете в багажника буксирно въже, зарядно за акумулатор; заредете повече гориво; ако маршрутът ви е непознат, носете си карта за ориентиране.
И още съвети: потеглете по възможност по-рано, за да избегнете натоварванията по маршрута; използвайте светлата част на деня; правете по-чести почивки или се сменяйте с друг шофьор, ако пътят е дълъг; не си поставяйте предварително час на пристигане.
От КАТ призовават: преди шофирането си починете добре; движете се със скорост, съобразена с пътните условия; бъдете особено предпазливи при шофиране по време на дъжд и непосредствено след това, защото тогава неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими; в тъмното увеличете дистанцията, още повече, че на много места пътната маркировка е заличена.
При попадане в колана не правете опити за изпреварване и се движете на по-голяма дистанция.
Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни или на употребили алкохол хора.
Давайте път на пресичащите пешеходци, но задължително се убедете, че шофьорът отзад е възприел намерението ви.
Не забравяйте за „мъртвата точка“ на огледалата, както и за мотоциклетистите, които са бързи и маневрени и често са „невидими“, когато заобикалят вашето превозно средство; не засичайте водачи на велосипеди и мотоциклети, защото тези двуколесни превозни средства са неколкократно по-нестабилни от автомобилите.
Винаги търсете визуален контакт с останалите участници в движението, с които сте попаднали в конфликтна точка и трябва да решите кой да премине пръв; не продължавайте движението си, ако не сте убедени, че и другият участник е разбрал и възприел намерението ви.

Leave a Reply