„Безопасност и на две колела!“

Стартира кампания „Безопасност и на две колела!“. Целта е да се ограничат предпоставките за тежки катастрофи през активния мотоциклетен сезон – от март до октомври.
Статистиката през последните години сочи, че през този период рязко нарастват злополуките с мотоциклетисти и мотопедисти. Загиналите водачи и пътници са предимно млади хора.
При проверките пътните полицаи ще следят преди всичко дали водачите на двуколесни моторни превозни средства са правоспособни и дали са изправни техните мотоциклети и мотопеди.
Рискови групи са юношите, младежите, управляващите с превишена скорост, включително след употреба на алкохол, без каски, предпазни облекла и атрибути.
От КАТ съветват водачите на мотоциклети, мотопеди, скутери, да не се поддават на изкушенията на адреналина от високите скорости.
Най-опасни за пътни злополуки са улиците в населените места. Опасностите там са на всяка крачка: разсеян или бавен недовиждащ възрастен човек, който излиза неочаквано на платното; внезапно втурващи се на улицата играещи деца; майки с колички; невнимателен или неправоспособен водач, който в последния момент ще затвори пътя, отнемайки предимство; нарушител, който навлиза в кръстовището при червен сигнал на светофара; шофьор, най-често възрастен, който не наблюдава огледалата за обратно виждане и започва завой наляво или в обратна посока, без да е забелязал приближаващия отзад мотоциклетист.
По тъмно трябва да се намалява значително скоростта, тъй като отпред могат да се движат несигнализирана каруца, трактор, велосипедист без светлоотразители и светлоотразителна жилетка, пешеходец в тъмни дрехи. При насрещни фарове, които заслепяват, вероятността от блъскане на такива трудно забележими участници в движението е многократно по-голяма. И по принцип е целесъобразно мотоциклетистът да се движи на по-голяма дистанция от автомобилите.
Безопасното движение изисква да не се правят дори и най-малки компромиси със състоянието на светлините, спирачките, гумите, веригата, амортисьорите, осите и т. н.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*