Новини, Шарен свят

Безплатен обяд за 80 бедни ще има до април

Общо 81 социално слаби самоковци ще продължат да получават безплатен обяд. Това става възможно въз основа на договор, подписан от кмета Владимир Георгиев и ръководителя на Управляващия орган по ОП за храни и основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица /2014-2020 г./.
Благодарение на този документ Общината ще получи направо средства за осигуряване на топъл обяд за крайно нуждаещи се. Проектът ще се осъществява до края на септември. Междувременно в края на август от Общината трябва да поискат срокът да се удължи, с което на практика тази благотворителна дейност ще продължи до края на април догодина.
Безплатен обяд получават хора, които са подпомагани всеки месец, неосигурени, самотно живеещи с децата си, подпомагани по Закона за семейни помощи за деца. Обядът включва супа, основно ястие и хляб на обща стойност 2.30 лв. Храната се получава в Центъра за предоставяне на социални услуги в бившия ресторант „Кутна Хора” /в кв. „Възраждане”/.
Градоначалникът Георгиев подписа и договор /по ОП „Развитие на човешките ресурси”/ за финансиране на Корпуса за предоставяне на социални услуги, който се намира в част от новоизградената постройка в двора на НУ „Петър Берон”. Там ще бъдат предоставяни здравни консултации, семейни консултации и други услуги. Предвижда се да бъдат назначени педиатър, стоматолог, акушер–гинеколог, логопед, специален педагог, рехабилитатор и др. Целта е да се подобрят грижите за деца на възраст до 7 години от т. нар семейства в риск.

Leave a Reply