Безплатни прегледи за онкологични заболявания

Десетки самоковци са получили вече писма от Регионалната здравна инспекция в Софийска област с персонални кодове и право на безплатен скринингов /профилактичен/ преглед за онкологични заболявания – рак на шийката на матката и рак на дебелото черво и ректума, във връзка с изпълнението на националната програма за превенция на хронични незаразни болести /2014-2020 г./.
В групата за преглед за рак на маточната шийка са включени жени между 25 и 60 г., а за преглед за рак на дебелото и правото черво – над 50-годишни мъже и жени.
От прегледите могат да се възползват само получилите покани. Те ще имат възможност да се прегледат във всяко лечебно заведение в страната, включено в проекта. Необходимо е само да запишат час за преглед в избраната болница. Записването за преглед в „МБАЛ-Самоков” става на телефонните номера на приемно-консултативния кабинет на Акушеро-гинекологичното отделение /ет. 4/ – 0722/98-110; 98-111, вътр. 350, 379, старша акушерка Виолета Лазарова, и на гастроентерологичния кабинет на Вътрешното отделение /ет. 6/ – 0722/98-110; 98-111, вътр. 275, 374, старша медицинска сестра Петранка Джоргова, технически секретар Ива Кованова.
„Ранните етапи от развитието на двете злокачествени заболявания не предизвикват никакви осезаеми симптоми, а промените могат да бъдат открити само чрез скрининг /профилактични прегледи/”, поясниха от самоковската болница. Медици добавиха, че ракът на дебелото и правото черво е на трето място при злокачествените заболявания в световен мащаб, а в България – на второ място, при мъжете – след рака на белия дроб, а при жените – след рака на гърдата.
Участието в програмата за прегледи е безплатно и доброволно. Резултатите от тестовете се съхраняват в Националния скринингов център при запазване на анонимността на участниците и конфиденциалност на данните. Програмата продължава до края на ноември. Ранното откриване на евентуалните заболявания помага за по-лесното и по-безболезнено лечение.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*