Здраве, Новини, Обяви

Безплатни прегледи за остеопороза

Всеки ден през тази седмица от 11 до 14 ч. в остеодензитометричния кабинет на Травматологичното отделение на „МБАЛ-Самоков” ще има безплатни прегледи за остеопороза.
Благородното начинание се предприема по случай Световния ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври.
Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите. Намалява костното вещество и се повишава чупливостта на костите, нараства рискът от счупвания. Всичко това настъпва сравнително бавно и почти незабележимо. Често едва появата на фрактури разкрива съществуването на остеопороза.
Най-честите оплаквания при поява на остеопороза са болки в гърба /в областта на лопатките или поясната област/, при физическо натоварване или продължителен престой в право или седнало положение. След почивка обикновено оплакванията отшумяват.
Предпазването от остеопороза трябва да започне от ранна възраст, когато се формира костната маса на организма. Необходимо е да се храним балансирано, да се приемат мляко и млечни продукти всеки ден, тъй като така се укрепват костите и мускулите. Медиците препоръчват в случая и повече движение.

Leave a Reply