Култура, Новини

Безплатно ще обучават на компютър над 130 души

В клуба на Първи квартал /срещу ОУ „Христо Максимов”/ стартира пилотен проект за компютърно обучение на желаещи от фондация „Прозорци към света”. Учениците, които са на различна възраст, ще се обучават напълно безплатно.
Благотворителната инициатива е на семейство Стефка и Патрик Смитьойс. Проектът се осъществява изцяло със собствени средства на семейството. Г-н Смитьойс е холандски гражданин, който живее и развива бизнес в България вече повече от 10 години.
В петък, на 13 февруари, кметът Владимир Георгиев и председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева пожелаха на място лично успех на начинанието. Гръмна и шампанско.
Залата на училището е обзаведена с 16 компютъра, проектор, както и с камери, които ще предават уроците и онлайн. Самата зала се намира на втория етаж в сградата на клуба и е изцяло ремонтирана и обновена. Предоставена е безвъзмездно на „Прозорци към света” от Общината. Голяма част от техниката е дарение от фирмите „Технополис” ЕАД, „Сони”, „Софика Груп” ЕАД, „Страйпс” и „Уебфактори”.
Към момента в училището има над 130 записани самоковци на различна възраст и от различни социални групи. Записванията продължават. Повече информация може да се получи на тел. 0878 360 690, Даниела Панайотова.
Училището дава шанс на млади хора от общината да посещават уроци по програмиране и да намерят своята реализация в най-бурно развиващата се в момента индустрия – информационните технологии.
Фондация „Прозорци към света”, като привърженик на идеята „Образование през целия живот”, ще предложи на ентусиастите и курс по преквалифициране и повишаване на квалификацията.
Проектът ще предостави възможности и на хора, които досега не са имали достъп до компютър, да придобият начална компютърна грамотност. Всеки вторник в залата на училището ще се провеждат и занимания по английски език с техническа терминология, свързана с компютърното обучение.
Учители на бъдещите компютърни специалисти ще са самоковските специалистки в областта на информационните технологии Антоанета Николова, Даниела Тончева, Елена Ковачева и Мария Андреева. Успешно завършилите ще получат сертификат и уникален шанс за професионална реализация.

Делян Василев

Leave a Reply